Výběr z poradny kurzu Poradce pro výživu a suplementaci

On-line poradna

Podívejte se na výběr z rozsáhlého archivu dotazů z on-line poradny kurzu Poradce pro výživu a suplementaci (celkově poradna obsahuje více než 2000 zodpovězených dotazů, jejich počet neustále roste). Tyto dotazy slouží zároveň jako skvělý studijní materiál pro studenty tohoto kurzu.

Ve své praxi jsme narazil na zajímavý problém, na který bych rád znal Váš názor. Jedná se o to, že jsem byl dotázán, zda nemůže být saw pallmeto být problém pro sportovce. Přiznám se, že jsem jej zatím u takto mladých a "výkonných" lidí přímo nedoporučoval, ale zaujalo mne to jako problém protože jsem neuměl odpovědět. V čem je problém - v positivním listu WADA se ve třídě S, a tuším ještě někde objevují jako zakázané resp maskující látky inhibitory alfa 5 reduktázy, a jsou tam jmenovány příslušná léčiva jako je finasteridin, dutasterid, probenecid a spol. , a tak jsme nevěděl jestli se tento seznam týká jenom těchto preparátu, či jakýchkoli inhibitorů. Proto jsem se chtěl zeptat, jestli jste se vy či "někdo" setkal s tímto problémem a jak jej oficiálně řešit? Ten človíček jaksi tvrdil, že výrobky Nutrilite také nejsou "čisté". Reagovali jsme odkazem na výrobce, který jistě má ověřná tvrzení a tím diskuze skončila. Protože jsem, jak víte hloubavý typ, chtěl jsem Vás poprosit o pomoc s řešením jak "oficiálně" prezentovat odpověď - sportovci nejsou pro mne denním chlebem.

Máte skutečně zajímavé případy...:o) Obecně můžeme (a svým způsobem i musíme) tvrdit, že doplňky stravy, které se prodávají legální cestou (tzn. odsuňme stranou "podpultové" extrakty Ma Huang a podobné speciality) nemohou při dodržování doporučeného dávkování způsobit dopingový problém. Nutrilite navíc vydala oficiální prohlášení, že žádné jejich výrobky neodporují pravidlům WADA. Toto samozřejmě platí i pro výrobky N1 (obsah kofeinu) i CLA500 (zvyšuje produkci IGF-1 a somatotropinu, ale vždy na bezproblémovou úroveň). U Saw Palmetta může TEORETICKY dojít snad pouze k tomu, že obsah beta-sitosterolu v extraktu saw palmetta (který stejně není na množství této látky standardizován) může při vyšších dávkách fungovat jako infibitor alfa-5 reduktázy. Je ale prokázáno, že beta-sitosterol má tyto inhibující účinky mnohem nižší než finasteridum a jiné enzymy, navíc ještě inhibuje tvorbu prostaglandinů a leukotrienů, díky tomu má méně vedlejších účinků (ale to už tady není podstatné). Beta sitosterol (potažmo extrakty serenoa repens) nejsou uvedeny v seznamu WADA.

Neuroložka doporučila klientce na záda a oči volně prodejný produkt Milgama N. Složení : 40 mg benfotiaminu, 90 mg B6, 250 microgramů B12 Ty dávky jsou 40ti až 250ti násobky DDD. Dále mi klientka tvrdí že jí doktorka říkala že benfotiamin je v tucích rozpustná forma vitaminu B1. Je to s tim benfothiaminem pravda? Pokud ano, nemůže dojít k předávkování? Dále, pokud je DDD takto překročena, a vitamíny jsou rozpustné ve vodě, není to zbytečné? (drahá moč :-) ) Máme nějaký produkt, který by byl s tímto srovnatelný?

Uváděný výrobek spadá do kategorie léčiv, tzn. obsahem zastoupených látek včetně dávkování značně přesahuje možnosti, které jsou povoleny u doplňků stravy. Benfotiamin je syntetický derivát thiaminu - na rozdíl od běžně používaného vitamínu B1 se jedná o lipofilní látku (=rozpustnou v tucích, thiamin je jinak rozpustný ve vodě)a z toho vyplývají i rozdílné farmakokinetické vlastnosti. Díky rozpustnosti v tucích snadno prochází biologickou membránou, dosahuje vysokých nitrobuněčných koncentrací a má vysokou biologickou dostupnost. Tato látka se (včetně ostatních zastoupených v tomto léku) doporučuje při onemocněních periferního nervového systému (zánětlivá onemocnění periferních nervů, diabetická a alkoholická polyneuropatie, pásové opary apod). Vzhledem k tomu, že se jedná o lék, jsou takové dávky (dle výzkumů) opodstatněné. Uvedené dávkování B6 je v medicíně běžné (což neznamená, že tuto dávku náš organismus 100% vstřebá), B12 se často podává i v mnohem vyšších dávkách (1000mcg-5000mcg)- tento vitamín jako jediný z řady B komplexu si tělo ukládá do zásoby.

Jaký význam pro naše zdraví má barva stolice?

Sledovat barvu (i konzistenci) stolice je s ohledem na naše zdraví nesmírně důležitá věc. Normální barva výkalů je hnědá, přibližně jako tmavá mléčná čokoláda (důvodem je obsah mrtvých baktérií osídlující tlusté střevo). Kromě zbytků baktérií způsobuje hnědé zbarvení žluč vyměšovaná játry do tenkého střeva za účelem trávení tuků. Obecně se barva stolice s ohledem na to, co každý den stravou přijímáme. Sledujeme-li vztah barva stolice-zdravotní stav, má význam se orientovat na dlouhodobější změny, tedy ne ty, které vznikají kozumací vyššího množství specifických potravin (borůvky=modrá stolice, doplňky s obsahem anorganického železa=černá stolice, větší množství červené řepy=červená stolice apod.). Pokud stolice po vyloučení těchto výkyvů zůstává dlouhodoběji např. černá, jedná se o ukazatel krvácení do trávicího traktu. Pokud např. zaznamenáme na povrchu stolice krvavé pruhy, tyto mohou být způsobeny nejčastěji hemoroidy. Pokud je ale krev do stolice vmísena, s největší pravděpodobností dochází ke krvácení (nejčastějí) do tlustého střeva. Žlutá nebo nazelenalá stolice může být indikátorem blížícího se průjmu (v těchto případech je vhodné se příliš nevzdalovat od domova...) popř. značí příliš vysokou konzumaci tuků.

Bavili jsme se na školení s Vámi o bílkovinách, které když zvýšíme při silovém cvičení (cca 2g na 1kg tělesné váhy), měl by člověk vypustit kávu, čaj, slazené nápoje, omezit sladkosti a vypustit nasycené tuky. Týká se tohoto případu i to, že by začal vznikat při tomto zvýšení bílkovin jejich nadbytek a tím vyplavování vápníku z kostí?

Metabolismus vápníku v organismu je poměrně složitý, souvisí s faktory jako např. množství přijímaného hořčíku či fosforu, pohybová aktivita, celkový příjem bílkovin aj. Při stavu předávkování bílkovinami skutečně může docházet ke zvýšenému vyplavování vápníku z kostí, tyto procesy ale můžeme ovlivnit např. zvýšenou fyzickou činností, což posilování je zrovna jedna z nejlepších variant. Pokud už ale k takové situaci dojde, měli bychom dávku bílkovin snížit na adekvátní množství (jenom blázen se bude ve stadiu chronického průjmu způsobeného přemírou bílkovin dál "cpát" jejími zdroji bez úpravy jídelníčku).

Dobrý den, mohl byste nám něco napsat kolových nápojích obecně? Jaký to může mít zdravotní dopad na naše zdraví v případě dlouhodobého užívání? Děkuji

Kolové nápoje jsou sice pro většinu spotřebitelské populace chuťově atraktivním nápojem, z hlediska jejich možného působení na naše zdraví jsou více než diskutabilní. Pokud se podíváte na jejich složení, na prvním místě by Vás mělo zarazit množství cukrů (u ne light výrobků) – v průměru 10-12 g na 100 ml nápoje (pro představu – 1 kostka cukru váží 4,5 g). Z tohoto pohledu se jedná o významnou kalorickou bombu s extrémně vysokým glykemickým indexem – proto pravidelnou konzumaci kolových nápojů řadíme mezi hlavní příčiny vzniku nadváhy. U light výrobků je jejich glykemie včetně energetického obsahu sice nízká, nápoje jsou ale slazeny náhradními sladidly (aspartam, cyklamát, sacharin), u kterých se stále častěji objevují názory či informace podložené studiemi o jejich negativních účincích na naše zdraví. Navíc jsou zdrojem sodíku, což v případech vysoké konzumace kolových drinků vede k neúměrnému navyšování jeho obsahu v těle se všemi negativními dopady, jak je známe. Další vadou na kráse je přítomnost stimulujícího kofeinu – jeho obsah není sice nijak závratně vysoký (200-250 mg/l), pokud se ale tyto nápoje stanou převažující součástí pitného režimu, vytváříme si jistou míru závislosti a navíc podporujeme dehydrataci organismu (společně s oxidem uhličitým, kterým jsou nápoje syceny). Velkým problémem je to pak u dětí školního věku. Dalším negativem je obsah kyseliny fosforečné. Ta je sice na straně jedné zdrojem fosforu, který je po vápníku druhým nejčastěji zastoupeným minerálem v těle (je nezbytný pro správnou stavbu kostí a zubů, většinou jej v dostatku přijímáme stravou), na stranu druhou je schopna vázat ve střevě vápník a snižovat tak jeho vstřebávání (fosforečnany se vylučují z těla v podobě fosforečnanu vápenatého, příliš vysoké množství fosforečnanů může narušit rovnováhu mezi vápníkem a fosforem, z dlouhodobého hlediska se toto projeví postupnou dekalcifikací = odvápněním kostí). Fosforečnany se navíc podílí na poškozování zubní skloviny, což v kombinaci s obsaženým cukrem (v ne light nápojích) vede ke zvýšené tvorbě zubního kazu. Poslední tečkou za kolovými nápoji může být i fakt, že metabolity kyseliny fosforečné nejsou vylučovány jen močí, ale i potem a vedou tak k poměrně nepříjemnému zápachu konzumenta těchto nápojů.

Dobrý den, jaké je všeobecné povědomí lékařů o doplňcích stravy? V jaké míře lze konzultovat respektive mít radu od lékaře ohledně doplňků? Kdy se vyvarovat doporučení, protože je lékař ovlivněn "svým" dodavatelem a náš suplement by nedoporučil?

Povědomí lékařů o doplňcích stravy se odvíjí od jeho ochoty se v této oblasti vzdělávat a současně od možností, které mu byly nabídnuty konkrétním výrobcem či distributorem z důvodu jejich propagace či doporučování. V tomto směru to lékaři nemají jednoduché, jejich pravomoci se vztahují k léčbě nemocí a předepisování léků, což je jejich profese, ne doporučování vhodných suplementů. Rozumná komunikace bývá většinou s lékaři, kteří opravdu chtějí léčit a průběžně se vzdělávají popř. s odborníky z oblasti alternativní či celostní medicíny. Pokud poradenství ve výživě a suplementaci není Vaším oborem, nebudete mít zřejmě jinou možnost než doporučení od lékaře přijmout jako fakt. Vzhledem k tomu, že jste účastníkem tohoto kurzu, by se Vás toto týkat nemělo :o) V poslední třetině kurzu se budeme věnovat i možným interakcím doplňků stravy s běžně předepisovanými léky, mělo by Vám to následně v praxi ulehčit práci.

Pane Magistre, Kolikrat tydne a jake mnozstvi kysaneho napoje lze konzumovat tydne?Je pravda ze by se mel konzumovat jako samostatne "jidlo"?Dekuji

Kysané mléčné výrobky, které se používají nejčastěji, je vhodné vnímat jako potravinu, ne tekutinu určenou k pitnému režimu, jak často bývá zaměňováno. Jejich celkové množství resp. počet porcí týdně by se měl správně odvíjet od faktorů jako věk, krevní skupina či např. stupeň překyselení či "převápnění" organismu. To znamená, že např. při zjištění vysokého množství vápníku v těle a současně nedostatku hořčíku, který je jeho antagonistou, většinou omezujeme konzumaci mléčných produktů na dočasnou dobu na minimum. V případech, kdy jsou zjevné projevy překyselení organismu, je také vhodné omezit konzumaci takových výrobků. Za "normální" situace je vhodné, aby (obecně) takové výrobky tvořily každodenní součást našeho (pestrého a vyváženého) jídelníčku. Vzhledem k tomu, že se jedná o potravinu s vyšším obsahem bílkovin, není z důvodu optimálního trávení právě ideální takové výrobky kombinovat s vyšším množstvím jednoduchých cukrů (zajímavé je, že v praxi je tomu přesně naopak).

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na váš názor na keramické nože. V tuto dobu probíhá masivní kampaň, že kovové nože ničí vitamíny při krájení. Proto dle reklamy máme používat keramické nože...

Děkuji za dotaz, zajímavý postřeh...Skutečně je prokázáno, že účinek některých látek obsažených v rostlinách může být snižován při kontaktu s kovem (např. kyselina listová nebo některé skupiny fytoživin). Studie a měření ale probíhaly s kovovým nádobím, ve kterých se potrava připravuje. Tvrdit, že při krájení surovin kovovým nožem při tak krátkém kontaktu významně ničí živiny je směšné, považujte to za marketingový trik ze strany výrobce keramických nožů.

Dobrý den pane magistře, chtěla bych se Vás zeptat na vzájemný poměr vápníku a fosforu, kdy naměřená hodnota byla 11,0 a správná hodnota by měla být 2,6 co znamenají tyto hodnoty? poměr mezi vápníkem a hořčíkem naměřená hodnota 88,0 správná hodnota 7 poměr mezi vápníkem a křemíkem 202,0 naměřeno, správná hodnota6,5 poměr mezi sodíkem a hořčíkem29,3 naměř. správná hodnota ,40 Co způsobuje tak velký rozdíl meziá naměřenými hodnotami a správnými hodnotami? Co se děje s tak vysokým vápníkem? usazje se v kostech , v cévách nebo se z těla vyloučí. Jak vážně nebo nevážně je ohrožen zdrav. stav hypertenze, větší usazování cholesterolu v cévách, riziko osteoporózy a jak se na tomto stavu podílí zjištěný pomalý metabolismus? Je možné s tím něco dělat? Děkuji za odpověď.

Vysoký poměr vápníku ku fosforu ukazuje na relativně pomalé procesy tvorby energie v mitochondriích buněk, mj. je to také ukazatel převládajících anabolických pochodů v organismu. Příčinou uváděná hodnoty poměru mezi vápníkem a hořčíkem je většinou dlouhodobě vysoký příjem potravin bohatých na vápník nebo význmaný deficit příjmu hořčíku. Takto vysoký poměr odráží relativně významnou hodnotu tzv. "převápnění" organismu, což se dlouhodobě může projevit na vzniku a rozvoji osteoporozy - jako pomocný ukazatel tady slouží poměr Ca/Si. Vysoká koncentrace sodíku vůči hořčíku naznačuje zvýšenou tvorbu hormonu aldosteronu a je ukazatelem vysokého krevního tlaku. Příčina většiny takto rozdílných hodnot je v kombinaci faktorů jako jsou stres, strava a pohybová aktivita. Jejich vhodnou úpravou je možné po určité době docílit vyrovnání těchto ukazatelů, což vede k přímému ovlivnění zdravotního stavu. Pokud přijímáme příliš vysoké množství vápníku, dochází k jeho špatné metabolizaci a kromě zvýšeného rizika odvápnění kostí se zvyšuje i jeho ukládání v arteriích. Vztah mezi vysokým obsahem vápníku a zvýšenou hladinou cholesterolu není v přímé vazbě. Celá problematika je ale složitější, není možné ji vyřešit touto cestou. Obecně analýzu prvků vnímejte jako velmi zajímavou a účinnou metodu ke zjišťování některých (dlouhodobě probíhajících) pochodů v našem organismu, otázkou je pak pouze jejich interpretace a následná doporučení, která se mohou u různých odborníků lišit.

Pane Magistre, 1-Ohledne vyzivy dle krevnich skupin me prijde ze mimo krevni skupiny AB u ostatnich muze dojit bud k nedostatku nekterych zivin a nebo na prebytek kyseliny mocove u skupiny A.Jaky je vas nazor? Dekuji 2-Je technicky mozne aplikovat v rodine ve ktere jsou odlisne krevni skupiny?Dekuji

Výživa dle krevních skupin je velmi zajímavá teoreie stravování založena na pevných vědeckých základech. Jako mnohé jiné teorie i tato se potýká se spoustou především praktických problémů, je dobré ji proto vnímat s jistou mírou nadhledu. Mělo by nám být jasné, že pokud budeme chtít stanovit jídleníček doslova "na míru", budou nám do jeho tvorby vstupovat faktory typu věk, pohlaví, genetika jedince, pohybová aktivita, krevní skupina, typ metabolismu z pohledu rychlosti tvorby energie v buňkách, aktuální zdravotní stav, užívané léky, geografické podmínky, ve kterých žijeme a další. Kdybychom kalkulovali vždy pouze s jedním takovým faktorem, na jehož základě vytvoříme návrh stravování, zjistíme, že v mnoha doporučeních si výsledek odporuje s návrhem jídelníčku vytvořeného ve spolupráci se sousedním faktorem. Je proto nutné se naučit mezi těmito mantinely kličkovat tak, aby celkový výsledek v komplexu šel tím správným (výživovým)směrem. Pokud se nám už stane, že jedna teorie bude doporučovat postupy, které vylučuje teorie jiná nebo bude způsobovat jakékoli nutriční či zdravotní nesrovnalosti, je "politicky" vhodným řešením buď zvolit ten postup, který má ve Vašich očích (jako poradce ve výživě) větší váhu, nebo ten konkrétní vznikající problém pokusit "zalepit" dalším výživovým doporučením, které je schopno problém do určité míry potlačit nebo i vyřešit. Ať mluvíme konkrétně - deficit živin je problém obecný, obzvlášť v dnešní době, kdy kvalita potravin je na rozporuplné úrovni, proto by se měly v našich doporučeních často objevovat i kvalitní doplňky stravy. Přebytek kyseliny močové jsme schopni eliminovat volbou potravin s nízkým obsahem purinů nebo v extrému potlačit konzumací čerstvých jahod nebo třešní. Aplikace teorie výživy dle krevních skupin v rodině s odlišnými krevními skupinami vnímejte jako velkou výzvu, určitě se nebudete při koncepci domácího stravování nudit :o) Myslím si, že je důležité se i u této činnosti umět bavit a naučit se rozvíjet kreativní způsob myšlení :o)

Zdravím a přeji krásný den. Jaký máte názor na užívání léku Meridia - předepisován 10mg a 15mg tabl. lékařem na snížení nadváhy při stanovené obezitě. Kolega byl obézní, nyní po 2 měsících klesla váha o 18 kg z původních 125 kg. Lék užívá stále. Nemohu přesně stanovit jeho jídelníček, podle toho, co však konzumuje v práci velmi omezil příjem stravy, zdá se však, že je orientován více na příjem sacharidů a zeleniny, bílkovin ve stravě velmi málo. Muž - věk 60 let, 184 cm. Vyšší tlak, dna, cholesterol. Jaké nebezpečí pro něj plyne z dlouhodobého užívání uvedeného léku a dále, úbytek byl podle mého názoru velmi rychlý, fyzickou aktivitu zařadil až po mém vyhrožování a nátlaku, a to pouze stac. kolo 15 minut nepravidelně... z bílkovin si přinese do práce 1 vejce :) , někdy v týdnu 100g masa . děkuji

Meridia obsahuje látku sibutramin, která zvyšuje pocit nasycenosti a současně zvyšuje energetický výdej organizmu. Obecně tady platí stejná pravidla jako v případě programu ALI (viz dotaz níže). Výrobce Meridia přímo v informačním letáku upozorňuje, že by se tento lék měl užívat ve spojení se stravou se sníženým obsahem energie a zvýšenou pohybovou aktivitou, a to jako součást komplexního programu snižování tělesné hmotnosti, pokud samotná režimová opatření (tj. úprava stravy a tělesná aktivita) byla nedostatečně účinná. Vcelku mě fascinují lidé, kteří jsou ochotni (navíc v tomto věku) užívat takový lék s vědomím, jakým spektrem vedlejších účinků se chlubí (ovšem za předpokladu, že si přečtou příbalový leták). Redukovat hmotnost je možné mnoha způsoby, často i vcelku bezbolestně. Pokud je dotyčná osoba ochotna a současně schopna vyvíjet pravidelnou pohybovou aktivitu a má vůli dodržovat správně koncipovanou stravu, je užívání těchto typů léků naprosto zbytečné. Pokud Vás zajímají možná nebezpečí, nastudujte si z příbalového letáku spektrum nežádoucích účinků léku. Nízkobílkovinovou dietu má doporučenu s největší pravděpodobností z důvodu dny a zvýšené hladiny krevních tuků, zvyšování příjmu této makrosložky by mělo být proto prováděno opatrně. Příliš rychlý úbytek váhy také není nejšťastnější, po vysazení léku existuje (v jeho věku obzvlášť, aniž bych tímto chtěl mít jakékoli předsudky) vysoká pravděpodobnost, že váha půjde postupně nahoru (důvodem je fakt, že čím jsme starší, tím více se zpomalují metabolické pochody, proces se o to více umocní nedostatečnou pohybovou aktivitou).

Dobrý den pane magistře, ještě jsem úplně nepochopil jaké zdravotní potíže může způsobit volba špatné kombinace potravin dle jejich energie viz kap. 028.1-030.1. A druhá věc lze poraviny dle jejich energie rozpoznat podle některých známých kategorií (např ovoce, zelenina luštěniny, maso důbež, zvěřina apod) nebo je nutné se je skrátka našprtat? jak například určím do jaké energetické kategorie patří potravina kterou nenajdu v žádné tabulce? Kdo a podle jakých kritérií tyto poraviny rozděluje? A jaké mate například zkušenosti užíváním těchto infomací v praxi? Děkuji

Celý princip doporučení pro stravování z pohledu tradiční čínské medicíny vychází ze schopnosti potravin ovlivňovat energii jednotlivých orgánů v našem těle. Tato filozofie hlásá, že jsme schopni vhodně zvolenou kombinací potravin harmonizovat energetické vazby mezi orgány a tak nastolit homeostázu celého organismu. Naopak nevhodná kombinace potravin dle pravidel TČM může např. způsobit poruchy fungování vegetativního systému a následně ovlivnit náš imunitní systém, výsledkem je pak vznik alergií, astmatu, dermatitických komplikací apod. Účinky jednotlivých potravin v tomto směru je potřeba se naučit, platí zde některá obecná pravidla (např. pálivá koření jsou vždy zahřívající apod), není možné ale vše takto zaškatulkovat. Pokud v tabulce nenajdete požadovanou potravinu, ve studijní sekci budete mít jako absolventi přístup k rozšířeným databázím. Kritéria rozdělení potravin vychází z praxe za dlouhá staletí, kdy se TČM vyvíjela. Důvody, proč jsme tuto kapitolu zařadili do kurzu, vychází právě z pozitivních praktických zkušeností, v případě zájmu můžeme na toto navázat diskuzí na nejbližším školení.

Dobrý den, mohla bych Vás poprosit o nějaké informace ohledně kakaového másla a jeho potenciálu při zařazení do jídelníčku? Jaké obsahuje tuky? Jaký má SP. Co od něj očekávat a na co si dát pozor? Moc děkuji, snažila jsem se o něm něco najít, ale moc se mi to nedařilo.

Kakaové máslo obsahuje zajímavé spektrum mastných kyselin, které definují jeho potravinářské vlastnosti. Pro zajímavost - k. stearová 37 %, k. olejová 34 %, k. palmitová 25 %, k. linolenová 3 %, k.arachidonová 1 %. Jeho kouřový bod se pohybuje lehce nad 200°C. S ohledem na tyto parametry se vůbec nemusíte obávat jej zařadit do jídelníčku. Na první pohled vyšší procentuální zastoupení nasycených tuků při rozumné konzumaci kakaového másla nevadí, právě naopak. Výhodou je obsah kyseliny stearové, u které se prokázala schopnost pozitivně ovlivňovat metabolismus cholesterolu. Navíc se zřejmě tato mastná kyselina spolupodílí na přeměně v kyselinu olejovou a má vliv na metabolismus kyseliny dokosahexaenové (DHA). Jediné, na co si dávejte pozor, je nepřiměřeně vysoké množství tuků ve stravě obecně.

Dobrý den, není mi jasný ukazatel kyselosti u oliv.olejů - ať dělám co dělám, ještě se mi nepodařilo ji na žádném výrobku najít. Tak buď hledám ve špatných obchodech, nebo nebo - mi pořád nedochází, co to "volné mastné kyseliny" vlastně jsou, a jak jsou na etiketě napsané...

Na vině je v tomto případě pouze situace na trhu, kdy se Vám zatím nepodařilo najít výrobek nesoucí toto označení. Největší šanci budete mít v obchodech specializujících se na racionální výživu popř. přímo na tento druh zboží. Hledejte přímo pojem "kyselost" nebo "obsah volných mastných kyselin".

Dobrý den pane Jelínku, chtěla jsem se zeptat ohledně pitného režimu v lekci 2 jaký máte názor na zeleninové a ovocné šťávy (čistě odstředěná šťáva, neochucená, bez dužiny atp.) Počítá se do pitného režimu nebo je to bráno jako jídlo a co cukr který obsahuje? Ještě by mě zajímal příjem soli, píšete že se má nahradit kořením nebo dochucovadly. Dochucovadla přeci taky obsahují sůl. Děkuji

Čerstvě lisované šťávy, které nebudete ředit, považujte spíše za potravinu z důvodu spektra vlastností, kterými se pyšní. Kromě cukrů je to vyšší glykemický index a většinou silně jinový účinek. Neznamená to samozřejmě, že bychom se jim měli vyhýbat, právě naopak, pouze je potřeba při jejich konzumaci dodržovat určitá pravidla - pít VELMI pomalu a především vědět, za jakým účelem a jaké konkrétní druhy. Příjem soli bychom měli co nejvíce snižovat z důvodu jejího zoufalého nadbytku v průměrné stravě, což není dáno jenom solením potravin při jejich přípravě, ale i vysoké konzumaci polotovarů a pečiva, které jsou na sůl bohaté. Dochucovadly máme na mysli například fermentované sójové omáčky, miso, bio zeleninové bujóny. V těchto případech budeme mít příjem soli pod větší kontrolou, navíc je zde vázána na organické složky, které zlepšují její metabolismus v těle.

Dobrý den, v lekci o tucích jsme se učili, že nasycené tuky je vhodné ve své stravě eliminovat, že je naše tělo nepotřebuje vyjma CLA. Když se bavíme o nasycených tucích, tak většinu napadnou tuky živočišné, které jsou spojovány s cholesterolem a následně se vzestupem LDL cholesterolu a ostatních neprospěšných tuků v našem organismu. Je konzumace nasycených tuků stejně neprospěšná i v kategorii rostlinných tuků. Je i tyto vhodné eliminovat, nebo jejich konzumace s sebou nenese nic negativního?

Problematika nasycených tuků je trochu složitější. Obecně se doporučuje, aby poměr nasycených mastných kyselin, kyselin s jednou dvojnou vazbou a kyselin s dvěma nebo třemi dvojnými vazbami byl 3:5:2, a aby celkový příjem energie z tuků nebyl vyšší než 30 % přijímané energie. Je nutné zdůraznit, že tady hovoříme o obecném a populačně zaměřeném doporučení, kde s jednotlivými poměry je možné různě pohybovat. U nasycených tuků záleží na tom, jaké konkrétní nasycené mastné kyseliny a v jakých množství jsou zastoupeny. Následně tak můžeme řešit detailně problematiku příjmu kyseliny máselné, kapronové, kaprylové, kaprinové, laurové, myristové, palmitové a stearové, kde každá z nich (mj, na základě počtu atomů uhlíku v řetězci) mají odlišné vlastnosti a dopad na lidské zdraví. Z tohoto pohledu pak rozdíly mezi rostlinnými a živočišnými zdroji nejsou až tak dramatické, jak se obecně prezentuje. Proto je vhodné při studiu této problematiky vést pozornost i tímto směrem.

Dobrý deň pán Jelínek, už ste o reverznej osmóze písali a uviedli ste, že nie je vhodná, vzhľadom na to, že vzniká demineralizovaná (resp. čiastočne demineralizovaná) voda a to je nevhodné. Prečo? Rozumiem, že minerály vo vode sú v anorganickej forme a tá nie je ľudským organizmom dobre využiteľná (napr. aj pozitívny význam morských rias je v tom, že anorg. minerály z vody premieňajú na využiteľnú organickú formu). Preto sa domnievam, že potrebu minerálov najlepšie zabezpečíme pestrou stravou (príp. prírodnými DS). Ako môže táto voda vyrobená reverznou osmózou, ak sa pije doplnkovo, napr. 0,5 litra za deň uškodiť? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

V tomto případě záleží na tom, kde budeme hledat potenciální hranici mezi vodou měkkou a zdravotně rizikovou demineralizovanou. Prakticky jediný problém spočívá v potenciálním nebezpečí demineralizované vody jako chemicky hladové vázat na sebe minerální látky z prostředí, ve kterém se nachází, tedy zasahovat do homeostázy prvků v těle. Většina přístrojů pracujících na principu reverzní osmózy po vyčištění vody ji zpětně obohacuje, ale pouze o vápník a menší množství hořčíku. Je tak tímto porušena minerální rovnováha, kterou ale na straně další můžeme velmi elegantně vyřešit ředěním ovocných nebo zeleninových šťáv, které minerály (navíc organicky vázané) obsahují.

Dobrý deň pán Jelínek, chcem sa opýtať na váš názor na program stravovania zvaný "Metabolic Balance" - je ho účelom má byť stablizácia metabolizmu daného človeka na základe individuálne pripraveného jedálničku- vrátane kontkrétneho zoznamu potravín, ktoré daná osoba može v prvých 3 fázach prijímať. Program je možné v prípade záujmu využiť aj ako redukčný. Obecne má program niekoľko univerzálnych pravidiel, a to: 1) Jesť 3x denne - vždy s odstupom 5 hodín medzi ukončením predošlého jedla a začatím následujúceho.2) každé jedlo začínať jedným alebo dvoma sústami bielkovýn /vraj kvoli zníženiu nárazového vylúčenia inzulínu/ 3.)jeden pokrm by sa mal zjesť v rozmedzí 1 hodiny 4.)mezdi jedlami nie je dovolené prijímať nič iné iba čistů vodu 5.) každý z pokrmov obsahuje pociu bielkoviny, zeleniny, polysacharidov vo forme žitného chleba ale knackbrotu, a na záver ako dezert je dovolené predpísané ovocie... 6.) piť predpísané množstvo vody....Medóda obsahuje ešte pár ďalších pravidiel, ale tie sú menej podstatné. Ďakujem za odpoveď.

Podobně jako mnoho jiných programů je i tento založen na preferenci některých pravidel stravování se snahou jej aplikovat celoplošně. Na každý bod je možné se dívat z několika úhlů pohledu, kdy výsledkem bude většinou pouze zmatek a neschopnost je aplikovat na individualitu jedince... Ad 1) 3 porce jídla denně je obecné pravidlo vztahující se ke střídmosti. U nesportujícího jedince je jednoznačně vhodné, sportovci a intenzívně pracující se s tímto režimem zřejmě ale nesžijí. Ad 2) Konzumací bílkovin jako první sousto sice sníží glykemický index, na stranu druhou například ájurvéda učí, že první potravinou u každé velké porce jídla by měl být menší dezert. Důvodem je zvýšení krevního cukru, což způsobí pocit zasycení, kdy následně sníme menší porci jídla. Západní svět toto nerespektuje a logiku staví na opačných principech. Ad 3) Čím pomaleji a déle každou porci jídla jíme, tím lépe pro celkový proces trávení. Toto pravidlo je obecné a svým způsobem nadřazené všem ostatním. Ad 4) To samé platí o příjmu tekutin v podobě čisté vody mezi jídly. Jakékoli pojídání čehokoli mezi hlavními jídly zasahuje do procesu trávení předchozí porce a negativně ovlivňuje metabolismus. Ad 5) Strava by měla být vyvážená se zastoupením všech důležitých složek, o ovoci jako dezertu už řeč byla výše. Ad 6) Množství tekutin nepočítejte, řiďte se pravidly pocitu žízně a barvy moči. Neexistuje žádný vzorec, který by byl schopen adekvátně spočítat přesnou potřebu tekutin...

dobry den, mam informacie o skodlivosti soje a hlavne jej vplyv na vznik rakoviny, nepriaznivy vplyv na vyvoj deti ale i dalsich ochoreni, co je v rozpore s vasimi prednaskami. posielam aj link: http://www.badatel.sk/kpm/este-sa-sojujete-fakty-a-bludy-o-soji/ rada by som pocula vas nazor na uvedenu skutocnost. (pozn. nie je to jediny zdroj informacii ale tu som to len nasla tzv. cierne na bielom). dakujem

Problematika sóji je vcelku rozsáhlá, v podstatě ji vnímejte ze tří úrovní: 1. Nebezpečí může hrozit ze strany fytoestrogenů. To ale pouze v případech, kdy konzumace sójových produktů přesahuje pravidla střídmosti, vyváženosti a pestrosti, což ostatně platí u všech ostatních potravin. Obsah fytoestrogenů je tady podobný jako v jiných luštěninách, proto sójové výrobky můžeme konzumovat v malých množstvích pravidelně. U malých dětí pochopitelně v podstatně nižších dávkách, obezřetní bychom měli být především u výrobků s navýšeným obsahem proteinů. Řečeno jinak - pokud se kvalitní sójový produkt objeví v jídelníčku 3-4x týdně, je to v pořádku a z hlediska racionality i žádoucí. 2. Druhým velkým problémem jsou genetické modifikace. V současné době globální statistiky uvádí, že více než 80% produkce je GMO. V tomto směru se tedy vyplácí orientovat se pouze na produkty mající status BIO. 3. Úroveň stravitelnosti a biologické využitelnosti jednotlivých živin v sóji se výrazně liší u fermentovaných a nefermentovaných produktů. Proces fermentace naprosto zásadním způsobem mění potenciál každé potraviny, u sóji je rozumné se orientovat na deriváty typu miso, natto, tofu nebo tamari. Pokud budete v rámci studia a vzdělávání se číst jakékoli podobné články s odkazy na výsledky různých výzkumů, vždy se snažte o holistický pohled. Stejným způsobem můžeme hodnotit jakoukoli jinou potravinu a bude záležet pouze na nás, k jaké názorové straně se přikloníme. Při dodržování výše uvedených pravidel se nemusíme u zdravého člověka obávat žádných vedlejších účinků.

Dalších více než 2000 zodpovězených dotazů v on-line poradně kurzu Poradce pro výživu a suplementaci.

Více o distanční formě kurzu Více o on-line formě kurzu

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace