Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
A co si prosím myslíte o extrudovaných výrobcích a hmyzu, který se přidáván do mouk?
Děkuji.
Extrudované výrobky jsou vyráběny z obilovin, luštěnin a dalších surovin pomocí extruzní technologie, která v některých ohledech zvyšuje nutriční hodnotu výrobku (lepší stravitelnost, vyšší biologická využitelnost, obsah škodlivých látek), v jiných naopak zhoršuje (snižuje se obsah některých mikroživin).
Přidávání hmyzu do mouky je nový trend v potravinářském průmyslu, který má potenciál snížit náklady na výrobu a zároveň zvýšit obsah bílkovin a některých dalších živin (vit B12, omega-3) v potravinách. Z nutričního hlediska je to výhodný postup, hmyz se bude v potravinářství do budoucna objevovat stále častěji. Je jen otázkou, jak k tomu bude naše západní kultura z etických a historických důvodů přistupovat.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.