Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Rajčata

Rajčata jsou významným zdrojem vitamínů a minerálů, které jsou nezbytné pro správnou funkci našeho těla. Jsou bohaté na vitamín C, který je silným antioxidantem a podporuje zdravý imunitní systém. Rajčata také obsahují vitamín A, K, B1, B3, B5, B6, B7 a velmi důležitý vitamín E. Co se týče minerálů, rajčata jsou dobrým zdrojem draslíku a manganu.

Rajčata jsou také známá svým vysokým obsahem lykopenu, antioxidantu, který má mnoho zdravotních přínosů, včetně snížení rizika srdečních chorob a rakoviny. Lycopene je také zodpovědný za jasně červenou barvu rajčat. Rajčata jsou také nízkokalorická a obsahují hodně vody a vlákniny, což je činí skvělou volbou pro ty, kteří se snaží zhubnout nebo udržet zdravou tělesnou hmotnost.

Dobrý den,
podle makrobiotiky, zelenina ze Solanacea - paprika, rajčata, lilek a brambory by se neměly konzumovat. Jaký názor máte vy na tento pohled. Také tvrdí, že rajčata často stojí za bolestmi kloubů a po vysazení ze stravy bolest pomine.
Děkuji.

Tato tvrzení jsou problematická z důvodu ne úplně správné interpretace vědeckých poznatků. Faktem je, že tyto druhy zeleniny obsahují některé látky (nejčastěji se prezentuje solanin), které ve VĚTŠÍCH koncentracích mají toxický vliv. U solaninu se uvádí, že příznaky otravy se u člověka projeví po požití dávky od 2 do 5 mg/kg tělesné hmotnosti. Budete-li na situaci nahlížet skrze čísla, tak např. jedno nezralé rajče obsahuje přibližně 25 mg tohoto alkaloidu. Pokud bychom konzumovali rajčata nezralá, tak logicky dojde ke zdravotním nepříjemnostem (vedle rizika otravy to jsou i uváděné bolesti kloubů, protože solanin zvyšuje propustnost kationtů vápníku skrze buněčné membrány, kde výsledkem může být hromadění tohoto prvku v tkáních se všemi jeho důsledky).
Faktem na stranu druhou zůstává, že jedinec se základní nutriční gramotností by se měl konzumaci zelených nezralých rajčat (případně plodů brambor) vyhnout (se stupněm zralosti plodiny podíl solaninu klesá).
Od toho se pak odvíjí i způsob šíření a sdílení těchto informací včetně aplikace od praxe, kdy je velmi nešťastné tvrdit, že např. tyto druhy zeleniny jsou nevhodné z důvodu určitých zdravotních rizik. Tento radikální přístup pak v praxi vede k naprosto zbytečnému omezování pestrosti a nutriční kvality jídelníčku.
Jiná je samozřejmě situace, kdy chcete/potřebujete řešit určitý zdravotní problém, na který má (shodou okolností) vliv i konkrétní potravina či celá kategorie.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi