Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Kukuřice

Kukuřice je výživná potravina, která je bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály. Obsahuje vitamíny skupiny B, zejména B1, B5 a folát, a je také dobrým zdrojem vitamínu C. Co se týče minerálů, kukuřice je bohatá na mangan, fosfor, niacin, a měď. Vláknina v kukuřici může pomoci podporovat zdraví trávicího systému a předcházet zácpě. Kukuřice také obsahuje antioxidanty, které mohou pomoci chránit tělo před poškozením způsobeným volnými radikály.

Kukuřice je také zdrojem energie, protože obsahuje značné množství sacharidů, které tělo může využít jako palivo. Její obsah bílkovin a tuků je sice nižší, ale stále přispívá k celkové výživové hodnotě. Je důležité poznamenat, že kukuřice by měla být konzumována jako součást vyvážené stravy, protože ačkoli je bohatá na některé vitamíny a minerály, neobsahuje všechny živiny potřebné pro optimální zdraví.

Dobrý den,
ráda bych se zeptala na skrytou sůl v konzervovaných potravinách, konkrétně v kukuřici. Přečetla jsem si etiketu. Bývá sůl obsažena přímo v kukuřici, nebo je možné ji proplachováním alespoň zčásti vymýt.
Děkuji

Část soli se u těchto potravin vstřebá do potraviny, musíte tak počítat s tím, že ani důkladná očista výrobku neodstraní vše. Pokud je ale součástí takové konzervované potraviny i voda, podstatná část soli je v ní rozpuštěna - konzumací samotné potraviny (bez tekutiny) tak nemusíte vždy přijmout stejné množství soli, jaké je uvedeno na etiketě.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi