Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Kukuřice

Kukuřice je bezlepková obilovina. Je významným zdrojem mnoha živin - vlákniny, vitamínů a minerálů. Obsahuje relativně vysoké množství sacharidů, což může být problém pro lidi s diabetem nebo s nadváhou. Průmyslově se zpracovává do produktů, které jsou označovány za ultrazprocesované - typickým příkladem jsou kukuřičné cereálie nebo chipsy.

Dobrý den,
ráda bych se zeptala na skrytou sůl v konzervovaných potravinách, konkrétně v kukuřici. Přečetla jsem si etiketu. Bývá sůl obsažena přímo v kukuřici, nebo je možné ji proplachováním alespoň zčásti vymýt.
Děkuji

Část soli se u těchto potravin vstřebá do potraviny, musíte tak počítat s tím, že ani důkladná očista výrobku neodstraní vše. Pokud je ale součástí takové konzervované potraviny i voda, podstatná část soli je v ní rozpuštěna - konzumací samotné potraviny (bez tekutiny) tak nemusíte vždy přijmout stejné množství soli, jaké je uvedeno na etiketě.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi