Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Tady neexistuje jednoznačná odpověď ve smyslu pevně definované hranice příjmu. Obecně platí, že s rostoucí pohybovou aktivitou se zrychluje i metabolismus, s tím souvisí i zvyšování aktivity trávicího traktu. Sportovec tak bude schopen zpracovat větší nárazově přijatou dávku bílkovin, než fyzicky neaktivní. I tady ale existují rozdíly, a to mezi vytrvalostními a silovými sportovci, navíc je třeba rozlišovat mezi ženy a muži, důležitou roli hraje i tělesná hmotnost (podíl svalové hmoty). Anaerobně sportující muž si tak může dovolit do jedné porce dát 50-60 g bílkovin, aniž by toto způsobilo větší potíže, pro nesportující ženy se např. uvádí rozmezí 20-30 g. Všechna tato čísla ale vnímejte s určitou rezervou, každá individualita reaguje po svém (mj. se zpracování bílkovin odvíjí i od diverzity střevní mikrobioty).
Úpravami stravování máme možnost manipulovat s chováním metabolismu, platí to i pro počty porcí v průběhu dne. Pokud je např. metabolismus jedince příliš pomalý, vyplatí se jej podpořit zařazením většího počtu porcí za den včetně snížení podílu tuků a úpravou poměru Ca:Mg a Ca:P, tyto možnosti prostě máme a je jen na nás, zda je využijeme.
Komplexnost bílkovin řešte primárně u specifických situací, které to vyžadují. Typickými příklady jsou veganské stravování případně vrcholoví sportovci, kde nároky na množství i kvalitu bílkovin ve srovnání s průměrnou populací výrazně rostou. Neznamená to, že za každou cenu musí každá porce s obsahem bílkovin vykazovat aminokyselinovou plnohodnotnost, cílem je pouze zvýšená pozornost a snaha upřená tímto směrem. Každý jídelníček by měl být především prakticky realizovatený, od toho vždy odvíjejte svoje úvahy při převádění teorie do praxe.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.