Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Pepř

Pepř je oblíbené koření, které se používá po celém světě a je známé svými výraznými chutěmi a výhodami pro zdraví. Obsahuje látku zvanou piperin, která je zodpovědná za jeho ostrou chuť a také má řadu zdravotních přínosů. Piperin má protizánětlivé a antioxidantní účinky, které mohou pomoci chránit tělo před poškozením buněk. Pepř také podporuje trávení tím, že stimuluje produkci trávicích enzymů.

Kromě toho, pepř může zlepšit vstřebávání některých živin a léků. Piperin zlepšuje biologickou dostupnost, což znamená, že zvyšuje množství látky, které tělo může využít. To je důvod, proč se někdy pepř přidává k jídlu nebo doplňkům stravy, aby se zvýšilo vstřebávání určitých živin, jako je kurkumin z kurkumy. Pepř je také bohatý na vitamíny a minerály, včetně vitamínu K, železa a vápníku.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi