Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Žlučové kameny

Žlučové kameny jsou pevné krystaly, které se mohou tvořit v žlučníku, malém orgánu pod játry, který ukládá žluč produkovanou játry. Tyto kameny mohou být velmi malé, jako zrnko písku, nebo velké jako golfové míčky. Existují dva hlavní typy žlučových kamenů: cholesterolové a pigmentové. Cholesterolové kameny jsou nejčastější a jsou způsobeny přebytkem cholesterolu v žluči. Pigmentové kameny jsou způsobeny přebytkem bilirubinu, chemické látky vytvářené při rozkladu červených krvinek.

Výživa hraje klíčovou roli v prevenci a léčení žlučových kamenů. Dieta bohatá na tuky a cholesterol může zvyšovat riziko vzniku cholesterolových kamenů, zatímco nízký příjem vlákniny může také přispívat k jejich vývoji. Naopak, strava bohatá na vlákninu, ovoce, zeleninu a celozrnné produkty může pomoci snížit riziko vzniku žlučových kamenů. Důležitá je také dostatečná hydratace, která podporuje normální funkci žlučníku.

Dobrý den,
jak vznikají žlučové kameny a jak lze jejich vzniku předejít?
Děkuji

Žlučové kameny vznikají v situacích, kdy dojde k výraznějšímu nepoměru v obsahu jednotlivých složek žluči (solí žlučových kyselin, fosfolipidů, cholesterolu) - postupně dochází ke krystalizaci a srážení těchto komponent. Na vině jsou nejčastěji špatné stravovací návyky (vysoký podíl tuků, deficit vlákniny apod.), porucha metabolismu jater, nadváha, stres, vedlejší účinky některých léků...
Prevence je v tomto směru tedy (teoreticky) poměrně jednoduchá, v reálném životě ale zdaleka ne snadná - samotná úprava stravy nemusí problém vyřešit, hodně velký vliv mají stresové faktory (které se obecně obtížně odbourávají), nadváha a některé choroby (např. cukrovka).

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi