Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Aditiva

Aditiva jsou látky přidávané do potravin za účelem zlepšení jejich vlastností, jako je chuť, vůně, barva, konzistence nebo trvanlivost. Mohou být přírodního nebo syntetického původu a jsou regulována příslušnými potravinářskými a zdravotnickými orgány.

Dobrý den,
ráda bych se zeptala na Vaši radu v oblasti výběru DS s ohledem na aditiva. Jak zjistit, jaká aditiva jsou v DS nutná a jaká by tam být nemusela? Našla jsem stránku „FÉR potravina“, která zkoumá nebezpečnost jednotlivých éček, nicméně už se zde úplně nedozvím, zda to dané éčko v DS musí být nutně. Např stearan se skórem škodlivosti jedna, to zní sice nadějně, ale jak zjistit, že by se bez něj výrobek neobešel? DS budou vždy nějak zpracované, takže s tím člověk bude konforontován u každého výrobku a značky.
Děkuji

Toto v plném rozsahu nezjistíte. Pravidla definovaná potravinářskou technologií umožňují používat silně variabilní kombinace aditiv. V praxi je pak na libovůli potravinářských technologů, co všechno při výrobě potravin použijí a za jakým účelem. Faktem je, že bez některých se neobejdete, např. v tekutých produktech jsou to diskutabilní sorbany a benzoany z důvodu potřeby potlačit mikrobiální aktivitu u výrobků s nutností delší expirace (není možné je nahradit jinými se stejnou účinností). Tabletové formy mají zase úplně jiná pravidla z důvodu potřeby zajistit soudržnost, stabilitu a případně desintegraci.
Pro spotřebitele je toto náročná disciplína, je potřeba trpělivosti při studiu a hledání optimálního řešení.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi