Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Toto v plném rozsahu nezjistíte. Pravidla definovaná potravinářskou technologií umožňují používat silně variabilní kombinace aditiv. V praxi je pak na libovůli potravinářských technologů, co všechno při výrobě potravin použijí a za jakým účelem. Faktem je, že bez některých se neobejdete, např. v tekutých produktech jsou to diskutabilní sorbany a benzoany z důvodu potřeby potlačit mikrobiální aktivitu u výrobků s nutností delší expirace (není možné je nahradit jinými se stejnou účinností). Tabletové formy mají zase úplně jiná pravidla z důvodu potřeby zajistit soudržnost, stabilitu a případně desintegraci.
Pro spotřebitele je toto náročná disciplína, je potřeba trpělivosti při studiu a hledání optimálního řešení.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.