Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Obezita

Obezita je chronické zdravotní onemocnění charakterizované nadměrným nahromaděním tělesného tuku, které může negativně ovlivnit zdraví jedince. Je to stav, kdy je tělesný index hmotnosti (BMI) 30 nebo vyšší. Obezita může zvýšit riziko mnoha zdravotních problémů, včetně diabetu, srdečních chorob, vysokého krevního tlaku, některých typů rakoviny, osteoartritidy a dýchacích problémů, jako je apnoe během spánku.

Z hlediska výživy je obezita často spojena s nezdravými stravovacími návyky, jako je konzumace potravin s vysokým obsahem cukrů a tuků a nízkým obsahem vitamínů, minerálů a dalších důležitých živin. Nedostatek fyzické aktivity a sedavý životní styl také přispívají k obezitě. Prevence a léčba obezity často zahrnuje změnu stravovacích a fyzických návyků, včetně zvýšení konzumace ovoce, zeleniny, celozrnných produktů a nízkotučných mléčných výrobků a pravidelného cvičení.

Dobrý den,
mám dotaz na podávání dětských křupek dětem – skoro denně toto vídám u maminek jako běžnou výbavu na vycházkách, na hřištích, atp. Pokud se křupkami krmí děti již cca do 2-3 let na denní bázi, jaké důsledky může toto mít pro jejich další vývoj? Je možný později náběh na obezitu či cukrovku? Jaký je Váš názor na tohle? Dají se tyto křupky nahradit nějakou lepší alternativou? Na trhu jsem si všimla různých amarantových, jáhlových, špenátových, atp. Ale je to tak, že se jedná spíše o technologický postup, který se pak promítá do vysokého GI takových potravin a tím pádem může být i lepší mouka, ale efekt stejný?
Děkuji za Váš názor a pěkný den.

Pokud tyto výrobky nejsou obohacené o cukry, sůl či neobsahují některá aditiva, není problém je v přiměřených množstvích zařadit do jídelníčku. Nejsou možná vzorem nutriční dokonalosti, na stranu druhou ale disponují určitými charakteristikami, které je možné považovat za v(ý)hodné - platí to především pro stravitelnost, absenci antinutričních látek typických pro obiloviny a zastoupení vlákniny.
Vyšší GI je samozřejmě nevýhodou, kterou ale můžete korigovat celkovým množstvím konzumovaného výrobku a jeho kombinací s některými nízkoglykemickými potravinami.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi