Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Tato doporučení jsou obecně platná, v moderní výživě jsou standardem. Budete-li hodnotit takto pravidelnou konzumaci masa z hlediska náročnosti trávení, je jasné, že se nebude jednat o vzor dokonalosti. V rámci přechodu na pevnou stravu je ale nezbytně nutné zajistit dostatek klíčových živin, v co nejlépe biologicky využitelné podobě a navíc v "bezpečné" formě (potraviny by neměly být rizikové ve vztahu k potravním intolerancím a alergiím, a současně by je měl být schopen trávicí trakt batolete bez větších potíží strávit). Tyto požadavky jsou tak ve svém významu mnohem důležitější, než faktor stravitelnosti.
Faktem je, že pod pojmem "maso" se skrývá nejen relativně malý podíl masa z teplokrevných živočichů, ale i možnost použít masokostní vývary, které jsou mnohem snadněji stravitelné (podmínkou je, aby obsahovaly dostatek bílkovin).
Aplikace vegetariánství v této fázi vývoje dítěte je silně nutričně i zdravotně riziková, buďte prosím opatrní na jakékoli takové experimenty. Budete-li snižovat podíl masa či jeho četnost, může se stát, že nezajistíte potřebné množství živin pro dítě. Na stranu druhou mějte na mysli, že se jedná o stravovací model, není podmínkou jej slepě následovat (na stranu další ale budete obtížně hledat nutričně optimálnější cestu).
Toto příliš neřešte a pozornost zaměřte na to, aby podávané druhy zeleniny měly patřičnou kvalitu (nejvíce rizikový je obsah hnojiv, pesticidů, insekticidů, herbicidů apod.). Smysluplnou zárukou na této úrovni je bio původ. I v této oblasti existují výjimky, preventivně se vyhýbejte příliš časté konzumaci brukvovité zeleniny, která je zdrojem strumigenních látek (potlačují funkci štítné žlázy).
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.