Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Zeleninové příkrmy

Zeleninové příkrmy jsou důležitou součástí vyvážené stravy, která podporuje zdraví a výživu. Jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, které jsou nezbytné pro správné fungování těla. Zelenina je také nízkokalorická a obsahuje mnoho antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před škodlivými volnými radikály.

Zeleninové příkrmy jsou také skvělým zdrojem vlákniny, která podporuje zdraví trávicího systému a pomáhá předcházet zácpě. Vláknina také pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a může snížit riziko vzniku srdečních chorob. Zeleninové příkrmy jsou také ideální pro ty, kteří se snaží zhubnout nebo udržet zdravou tělesnou hmotnost, protože jsou nízkokalorické a zároveň poskytují pocit sytosti.

Dobrý den,
chci se zeptat na zavádění prvních příkrmů. Obecné doporučení (které uvádíte i na tomto webu) zní, po zeleninových příkrmech (v průběhu prvního měsíce přikmování) přejít na masozeleninové. Maso v četnosti 6x týdně, jednou nahradit žloutkem. Jelikož jsme teď v období prvních příkrmů, stále dokola si kladu otázku, jestli je to vzhledem k trávení vhodný model, na druhé straně si říkám, jestli snížením podílu masa nebude mít dítě nedostatek živin, minerálů k vývoji (zelenina je přece jen chudé jídlo, které nemůže nahradit mateřské mléko). A je bezpečné držet i malé miminka na vegetariánské stravě?
Děkuji

Tato doporučení jsou obecně platná, v moderní výživě jsou standardem. Budete-li hodnotit takto pravidelnou konzumaci masa z hlediska náročnosti trávení, je jasné, že se nebude jednat o vzor dokonalosti. V rámci přechodu na pevnou stravu je ale nezbytně nutné zajistit dostatek klíčových živin, v co nejlépe biologicky využitelné podobě a navíc v "bezpečné" formě (potraviny by neměly být rizikové ve vztahu k potravním intolerancím a alergiím, a současně by je měl být schopen trávicí trakt batolete bez větších potíží strávit). Tyto požadavky jsou tak ve svém významu mnohem důležitější, než faktor stravitelnosti.
Faktem je, že pod pojmem "maso" se skrývá nejen relativně malý podíl masa z teplokrevných živočichů, ale i možnost použít masokostní vývary, které jsou mnohem snadněji stravitelné (podmínkou je, aby obsahovaly dostatek bílkovin).
Aplikace vegetariánství v této fázi vývoje dítěte je silně nutričně i zdravotně riziková, buďte prosím opatrní na jakékoli takové experimenty. Budete-li snižovat podíl masa či jeho četnost, může se stát, že nezajistíte potřebné množství živin pro dítě. Na stranu druhou mějte na mysli, že se jedná o stravovací model, není podmínkou jej slepě následovat (na stranu další ale budete obtížně hledat nutričně optimálnější cestu).

Dobrý den,
chtěla bych vás požádat o radu. Mám šestiměsíční dceru, které dávám každý den na oběd zeleninové příkrmy (domácí, ne kupovné). Chtěla bych se zeptat, zda bych se měla držet nějakého pravidla ohledně četnosti určité zeleniny v jídelníčku. Samozřejmě vím, že je důležitá pestrost, ale je třeba nějak dané, kolikrát týdně můžu dát mrkev, brokolici nebo květák? Nebo na tom až tak nezáleží?
Moc děkuji za odpověď.

Toto příliš neřešte a pozornost zaměřte na to, aby podávané druhy zeleniny měly patřičnou kvalitu (nejvíce rizikový je obsah hnojiv, pesticidů, insekticidů, herbicidů apod.). Smysluplnou zárukou na této úrovni je bio původ. I v této oblasti existují výjimky, preventivně se vyhýbejte příliš časté konzumaci brukvovité zeleniny, která je zdrojem strumigenních látek (potlačují funkci štítné žlázy).

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi