Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Burčák

Burčák je nápoj, který se vyrábí z čerstvě lisovaného hroznového moštu procesem kvašení. Je bohatý na vitamíny, zejména vitamín B a C, a minerály (především draslík). Současně je i zdrojem antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před škodlivými volnými radikály. Obsahuje ale vysoký podíl cukru a alkoholu, jehož množství se během kvašení postupně zvyšuje. Burčák by měl být konzumován v příměřeném množství, protože přítomnost živých mikrobiálních kultur může negativně ovlivnit střevní peristaltiku.

Dobrý den,
jaký máte názor na burčák? Je opravdu tak zdravý, jak se o něm často tvrdí? A jak moc se mění jeho účinky na tělo s ohledem na délku kvašení?
Děkuji.

S délkou kvašení se zvyšuje obsah alkoholu a mění se nutriční složení (především se snižuje množství cukrů). Největším přínosem burčáku je obsah kvasnic produkujících vitamíny B komplexu, v přiměřeném množství tak konzumace tohoto nápoje má pozitivní vliv na chování střevního mikrobiomu. V nepřiměřeném množství se pak odmění přesně opačnými účinky :-)

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi