Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Rozpustná vláknina

Rozpustná vláknina je typ stravitelné vlákniny, která se v těle rozpouští ve vodě a tvoří gelovitou látku. Tato vláknina pomáhá zpomalovat trávení, což může vést k delšímu pocitu sytosti a může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi. Rozpustná vláknina se nachází v potravinách jako jsou ovoce, zelenina, ovesné vločky a luštěniny.

Z hlediska zdraví a výživy má rozpustná vláknina mnoho přínosů. Může napomáhat ke snížení hladiny cholesterolu v krvi a tím přispívat k prevenci srdečních chorob. Dále může podporovat zdraví střev tím, že podporuje růst prospěšných bakterií v zažívacím traktu. Rozpustná vláknina také může pomoci při regulaci tělesné hmotnosti, protože podporuje pocit sytosti a může tak snížit celkový příjem kalorií.

Dobrý den,
je vhodné jako alternativní sladidlo čekankový sirup? Z lekce mi vyplývá, že je to poměrně ideální náhrada za cukr, vzhledem k tomu že je to vlastně rozpustná vláknina sladké chuti? Jaké má popř. nevýhody?
Moc děkuji

Čekankový sirup je nutričně i zdravotně velmi zajímavou alternativou cukru. Hlavní výhodou je vysoký podíl rozpustné vlákniny inulínu, vysoká sladivost a nízká hodnoty GI. Má tak vliv na krevní glykémii a výživu probiotických kultur ve střevním traktu, čímž v oblasti sladidel docela vyčnívá.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi