Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty jsou klíčové informace o obsahu živin v potravinách, které jsou nezbytné pro správné fungování našeho těla. Tyto hodnoty zahrnují množství bílkovin, tuků, sacharidů, vlákniny, vitamínů a minerálů v jedné porci potraviny. Nutriční hodnoty jsou často uvedeny na obalech potravin a pomáhají spotřebitelům při rozhodování o tom, jaké potraviny zařadit do své stravy, aby dosáhli vyvážené a zdravé výživy.

Z hlediska zdraví a výživy jsou nutriční hodnoty nezbytné pro pochopení, jak mohou různé potraviny přispět k našemu celkovému zdraví. Například, potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků mohou zvýšit riziko srdečních chorob, zatímco potraviny bohaté na vlákninu mohou pomoci předcházet zažívacím problémům. Vědomosti o nutričních hodnotách mohou tedy pomoci jednotlivcům při výběru potravin, které podporují jejich zdraví a pohodu.

Dobrý den pane Jelínek,
chtěla bych se zeptat, kde lze najít souhrnně informace o nutričních hodnotách jednotlivých potravin, kromě vaší ZOF, nejlepší by to bylo v papírové podobě, ale mohu si to i vytisknout, v případě potřeby.
Děkuji za odpověď.

Zjednodušená odpověď zní NIKDE. Jde o to, že neexistuje unifikovaná nutriční databáze všech potravin, která by současně zahrnovala všechny známé a hodnotitelné nutriční charakteristiky. Je to věc, kterou trápí všechny firmy pracující s nutričními programy. Naši databázi vytváříme postupně, je aritmetickým průměrem hodnoty vycházejících z několika nutričních databází používaných v USA, Evropě, Asii a Austrálii. Musíte se smířit s tím, že v tomto oboru se jedná o komplikovaný problém...

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi