Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Mateřské mléko

Mateřské mléko je první přirozenou potravou pro novorozence a kojence, kterou produkuje tělo matky. Je bohaté na živiny, které jsou nezbytné pro růst a vývoj dítěte. Obsahuje ideální poměr bílkovin, tuků a sacharidů, které jsou snadno stravitelné a absorbovatelné pro dítě. Kromě toho obsahuje také vitamíny, minerály, enzymy a protilátky, které pomáhají chránit dítě před infekcemi a nemocemi. Studie také ukázaly, že kojení může snížit riziko vzniku některých chronických onemocnění, jako je obezita, diabetes typu 2 a kardiovaskulární onemocnění, v pozdějším životě. Navíc kojení může přispět k lepšímu zdraví matky, například snížením rizika rakoviny prsu a vaječníků.

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli se do úrovně fyzické aktivity promítá i kojení.
Děkuju za odpověď.

Proces kopjení navyšuje energetický výdej, podobně jako průběh těhotenství. Standardně se udává, že 1 ml mateřského mléka zastupuje přibližně 3 kJ, tzn. v režimu plného kojení počítejte s výdejem kolem 2 500 kJ. Jedná se o relativně vyšší hodnotu, tzn. v praxi je žádoucí s ní kalkulovat při nastavení energetické bilance. Na straně jedné jde o přirozený proces redukce hmotnosti po porodu, na stranu druhou - v situaci, kdy maminka nemá žádná kila navíc, je velmi štíhlé postavy a není u ní žádoucí snižovat hmotnost - se vyplácí toto množství přičíst k energetickému příjmu.

Dobrý den,
mám otázku týkající se stravy kojící matky. V této lekci doporučujete vyhýbat se ostrým jídlům. Je toto doporučení založené na kulturních zvyklostech či je podložené nějakými vědeckými studiemi, které by potvrzovaly, že tyto ostré, dráždivé látky z koření přecházejí přímo do mateřského mléka? Např. slovenská Mamila dokonce zpochybňuje vliv stravy matky na chuť mateřského mléka a doporučuje kojícím ženám nevylučovat ze své stravy nic bez konkrétního důvodu.
Děkuji.

V oblasti profesního nutričního poradenství by se v dnešní době neměl mezi odborníky najít nikdo, kdo by zpochybňoval schopnost organismu ovlivňovat skrze složení stravy i složení mateřského mléka. Jedná se o přirozený proces, kdy se do mateřského mléka dostávají ze stravy matky např. aromatické látky, které formují chuťové preference dítěte. Každé dítě na ně reaguje odlišně, což je dáno senzitivitou jedince.
S podobnými tvrzeními, která se snaží vyvrátit prokázané informace, se budete setkávat běžně, velmi často je to součástí marketingu zvyšujícího sledovanost a pozornost - v tomto směru buďte opatrní, z jakých zdrojů informace používáte. Pokud vám někdo doporučí nevylučovat potraviny bezdůvodně, je nejlepší cestou pro zaujmutí správného postoje projít vlastní zkušeností. Obávám se, že naprostá většina kojících maminek nebude skákat nadšením poté, co zjistí, jaký vliv má konzumace ostrých druhů koření na jejich ratolest...

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi