Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Glutamin

Glutamin je neesenciální aminokyselina, která je nezbytná pro správné fungování lidského těla. Je to nejhojnější aminokyselina v lidském těle a hraje klíčovou roli v mnoha tělesných funkcích. Glutamin podporuje zdraví střev a imunitního systému, pomáhá při hojení ran a zranění, podporuje svalový růst a zlepšuje výkon při cvičení.

Dobrý den,
jaký máte názor na suplementaci glutaminu (pro sportovce)?
Děkuji.

Nejsem skalním příznivcem užívání aminokyselin, což ale neznamená, že bych se k nim úplně stavěl zády. Vidím v nich smysl jen v situacích, kdy sportovec má v každodenním jídelníčku základy nastavené skutečně kvalitně, pohybuje se ve sportovním odvětví, kde AMK (případně konkrétně zmiňovaný glutamin) dávají smysl a současně cílí na podávání maximálního soutěžního výkonu.
V principu jde o to, že sportovní doplňková výživa nabízí nepřeberné množství různých látek a pokud chcete s metabolismem manipulovat systematicky a dlouhodobě, je nutné vytvořit systém podmínek a preferencí i pro volbu suplementů. Neplatí tady pravidlo "čím více, tím lépe". Naopak je výhodné si důkladně rozmyslet, kterému dáte přednost a jaký limit v celkově užívaném počtu si nastavíte.

Dobrý den pane magistře,
ráda bych se zeptala, jak si představit maximální denní dávku 20g glutaminu v praxi. Píšete, že se vyskytuje v mase, mléčných výrobcích i luštěninách. Proto by mě zajímalo, jak si např. u těchto potravin dávku představit.
Děkuji za odpověď.

Nutriční zdroje uvádí obsah glutaminu v potravinách (na 100 g) např. ve vejcích 0,6 g, hovězím mase 1,2 g, v mléce 0,4 g, v kukuřici 0,4 g, tofu 0,6 g... Průměrný smíšený jídelníček poskytne přibližně 3-6 g glutaminu denně, což se pro mnohé situace ukazuje jako nedostačující.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi