Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Glutamin

Glutamin je neesenciální aminokyselina, která je nezbytná pro správné fungování lidského těla. Je to nejhojnější aminokyselina v lidském těle a hraje klíčovou roli v mnoha tělesných funkcích. Glutamin podporuje zdraví střev a imunitního systému, pomáhá při hojení ran a zranění, podporuje svalový růst a zlepšuje výkon při cvičení.

Dobrý den,
jaký máte názor na suplementaci glutaminu (pro sportovce)?
Děkuji.

Nejsem skalním příznivcem užívání aminokyselin, což ale neznamená, že bych se k nim úplně stavěl zády. Vidím v nich smysl jen v situacích, kdy sportovec má v každodenním jídelníčku základy nastavené skutečně kvalitně, pohybuje se ve sportovním odvětví, kde AMK (případně konkrétně zmiňovaný glutamin) dávají smysl a současně cílí na podávání maximálního soutěžního výkonu.
V principu jde o to, že sportovní doplňková výživa nabízí nepřeberné množství různých látek a pokud chcete s metabolismem manipulovat systematicky a dlouhodobě, je nutné vytvořit systém podmínek a preferencí i pro volbu suplementů. Neplatí tady pravidlo "čím více, tím lépe". Naopak je výhodné si důkladně rozmyslet, kterému dáte přednost a jaký limit v celkově užívaném počtu si nastavíte.

Dobrý den pane magistře,
ráda bych se zeptala, jak si představit maximální denní dávku 20g glutaminu v praxi. Píšete, že se vyskytuje v mase, mléčných výrobcích i luštěninách. Proto by mě zajímalo, jak si např. u těchto potravin dávku představit.
Děkuji za odpověď.

Nutriční zdroje uvádí obsah glutaminu v potravinách (na 100 g) např. ve vejcích 0,6 g, hovězím mase 1,2 g, v mléce 0,4 g, v kukuřici 0,4 g, tofu 0,6 g... Průměrný smíšený jídelníček poskytne přibližně 3-6 g glutaminu denně, což se pro mnohé situace ukazuje jako nedostačující.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi