Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Hydrolyzovaná želatina

Hydrolyzovaná želatina je forma želatiny, která prošla procesem hydrolyze, což znamená, že byla rozložena na menší molekuly, aby byla snadněji stravitelná a absorbovatelná v těle. Tento produkt je bohatý na aminokyseliny, které jsou základními stavebními kameny proteinů. Hydrolyzovaná želatina je zvláště bohatá na aminokyseliny jako je glycín, prolin a hydroxyprolin, které jsou důležité pro zdraví kůže, vlasů, nehtů a kloubů.

Z hlediska výživy je hydrolyzovaná želatina významným zdrojem bílkovin a může přispět k udržení svalové hmoty, podpoře zdraví kloubů a kostí, a také k zlepšení zdraví kůže. Je také nízká na kalorie a může být užitečná pro ty, kteří se snaží zhubnout nebo udržet zdravou tělesnou hmotnost. Navíc, protože je snadno stravitelná, může být vhodná pro ty s citlivým trávením nebo pro ty, kteří mají potíže s trávením bílkovin.

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda je pro výživu kloubů lepší doporučit užívat hydrolyzovanou želatinu, nebo čistě hydrolyzovaný kolagen?
Děkuji předem za odpověď a přeji hezký den

To je šalamounská otázka, protože metabolismus proteinů ze stravy ovlivňujících kloubní a pojivovou tkáň probíhá tak, že tyto bílkoviny jsou rozloženy na kratší peptidy až samostatné aminokyseliny a teprve na základě skutečné potřeby organismu si tělo vytváří nové struktury bílkovin. To znamená, že konzumací zdrojů kolagenu (želatina, doplňky...) tělo získává především klíčové aminokyseliny (prolin, lysin) potřebné pro vlastní syntézu kolagenu, z čehož vyplývá, že finančně nákladnější doplňky (= specificky upravované zdroje kolagenu) nemusí vždy znamenat lepší účinek. Ukazuje se tak, že pro výživu kloubů je efektivní především zajistit potřebné látky (dostatek bílkovin, sirné aminokyseliny, vitamín C...). Používání hydrolyzovaných zdrojů bílkovin má smysl kvůli tomu, že jsou enzymaticky štěpené, tzn. rychleji se v těle zpracovávají, zaplatíte za ně ale vyšší cenu a nejsou zárukou dosažení lepšího výsledku.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi