Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Hydrolyzovaná želatina

Hydrolyzovaná želatina je forma želatiny, která prošla procesem hydrolýzy, což znamená, že byla rozložena na menší části, aby byla snadněji stravitelná. Je bohatá na aminokyseliny, které jsou základními stavebními kameny bílkovin, a to především na glycín, prolin a hydroxyprolin, které jsou důležité pro zdraví kůže, vlasů, nehtů a kloubů.

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda je pro výživu kloubů lepší doporučit užívat hydrolyzovanou želatinu, nebo čistě hydrolyzovaný kolagen?
Děkuji předem za odpověď a přeji hezký den

To je šalamounská otázka, protože metabolismus proteinů ze stravy ovlivňujících kloubní a pojivovou tkáň probíhá tak, že tyto bílkoviny jsou rozloženy na kratší peptidy až samostatné aminokyseliny a teprve na základě skutečné potřeby organismu si tělo vytváří nové struktury bílkovin. To znamená, že konzumací zdrojů kolagenu (želatina, doplňky...) tělo získává především klíčové aminokyseliny (prolin, lysin) potřebné pro vlastní syntézu kolagenu, z čehož vyplývá, že finančně nákladnější doplňky (= specificky upravované zdroje kolagenu) nemusí vždy znamenat lepší účinek. Ukazuje se tak, že pro výživu kloubů je efektivní především zajistit potřebné látky (dostatek bílkovin, sirné aminokyseliny, vitamín C...). Používání hydrolyzovaných zdrojů bílkovin má smysl kvůli tomu, že jsou enzymaticky štěpené, tzn. rychleji se v těle zpracovávají, zaplatíte za ně ale vyšší cenu a nejsou zárukou dosažení lepšího výsledku.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi