Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Polyfenoly

Polyfenoly jsou skupinou chemických sloučenin, které se přirozeně vyskytují v mnoha rostlinách a jsou známy svými silnými antioxidantními vlastnostmi. Tyto sloučeniny hrají klíčovou roli v boji proti volným radikálům, které mohou způsobit buněčné poškození a přispět k vývoji řady chronických onemocnění, včetně rakoviny a srdečních chorob. Polyfenoly také podporují zdraví srdce tím, že pomáhají snižovat krevní tlak, zlepšují pružnost cév a snižují hladinu LDL cholesterolu.

Výživově jsou polyfenoly důležité pro jejich potenciální zdravotní přínosy. Nacházejí se v široké škále potravin, včetně ovoce, zeleniny, ořechů, čokolády, vína a čaje. Konzumace potravin bohatých na polyfenoly může pomoci zlepšit trávení, podporovat zdraví mozku a chránit proti stárnutí. Navíc, některé studie naznačují, že polyfenoly mohou pomoci při regulaci tělesné hmotnosti a podporovat zdraví kůže.

Dobrý den,
mám dotaz k oxidaci omega 3 v organismu: Zaznamenala jsem z více zdrojů informaci, že je vhodné přijímat zároveň s polyfenoly, které oxidaci v organismu zmírňují/potlačují? Konkrétní případ - sardinky: jeví se mi tedy jako nejlepší varianta sardinky naložené v extra panenském olivovém oleji, kdy zároveň přijímám v oleji i polyfenoly. Je má úvaha správná?
Děkuji

Omega-3 tuky jsou citlivé na oxidaci, v nevhodných podmínkách jí velmi rychle podléhají. Tento proces je možné výrazně zpomalit skladováním O3 v chladu a bez přístupu světla, zásadní vliv má pak přítomnost antioxidačních látek. Jednotlivé antioxidanty se ale pyšní odlišnými účinky. V posledních letech se nejčastěji cituje vliv polyfenolů, jejichž zajímavým zdrojem je i olivový olej (nerafinovaný). Pokud cílíte na příjem O3 ze stravy, dává kombinace ryby s kvalitním olivovým olejem svůj smysl. Počítejte ale s tím, že nebudete mít záruku, že výrobce použil skutečně kvalitní olivový olej, tedy s dostatečným obsahem polyfenolických látek.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi