Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Omega-3 tuky jsou citlivé na oxidaci, v nevhodných podmínkách jí velmi rychle podléhají. Tento proces je možné výrazně zpomalit skladováním O3 v chladu a bez přístupu světla, zásadní vliv má pak přítomnost antioxidačních látek. Jednotlivé antioxidanty se ale pyšní odlišnými účinky. V posledních letech se nejčastěji cituje vliv polyfenolů, jejichž zajímavým zdrojem je i olivový olej (nerafinovaný). Pokud cílíte na příjem O3 ze stravy, dává kombinace ryby s kvalitním olivovým olejem svůj smysl. Počítejte ale s tím, že nebudete mít záruku, že výrobce použil skutečně kvalitní olivový olej, tedy s dostatečným obsahem polyfenolických látek.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.