Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Polyoly

Polyoly jsou skupinou sladidel, které se často používají jako náhrada cukru v potravinách a nápojích. Jsou známy také jako cukerné alkoholy, ale na rozdíl od běžného cukru neobsahují ethanol. Polyoly jsou méně kalorické než cukr, ale stále dodávají sladkou chuť. Mezi běžné polyoly patří xylitol, sorbitol, maltitol a erythritol.

Z hlediska zdraví a výživy jsou polyoly považovány za zdravější alternativu k cukru. Mají nižší glykemický index než cukr, což znamená, že nezpůsobují prudký nárůst hladiny cukru v krvi. To je důležité pro lidi s diabetem nebo pro ty, kteří se snaží ovládat svou hladinu cukru v krvi. Polyoly také nepřispívají k zubnímu kazu, protože je bakterie v ústech nerozkládají na kyseliny, které způsobují zubní kaz. Nicméně, při nadměrném konzumování mohou polyoly způsobovat zažívací potíže, jako je nadýmání, průjem nebo křeče.

Ráda bych se doptala na erythritol. Na některých výrobcích se udává kalorická hodnota 0 kcal/100 g, někde třeba 20 kcal/100g. Průměrně mají polyoly 2,4 kcal na gram, proto se mi jeví informace o 0 kaloriích jako nereálná. Je to vůbec možné?

S erythritolem je situace trochu složitější. Obecně se řadí mezi polyoly, které se v tlustém střevě metabolizují na nižší mastné kyseliny, proto mají nízkou energetickou hodnotu. Výjimkou je právě erythritol, který se vstřebává už v tenkém střevě a většina je vylučována močí, proto se u něj uvádí nulová energetická hodnota, respektive v EU je prezentován jako látka s nulovou hodnotou, v USA se uvádí 0,2 kcal/1 gram.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi