Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Vitamin E

Vitamin E je silný antioxidant, který hraje klíčovou roli v ochraně buněk těla před poškozením volnými radikály. Tyto volné radikály mohou pocházet z různých zdrojů, včetně znečištěného ovzduší, nezdravé stravy a některých léků. Vitamin E také podporuje zdraví srdce a cév, podílí se na tvorbě červených krvinek a pomáhá tělu využívat vitamín K, který je nezbytný pro srážení krve.

Výživově je vitamin E rozpustný v tucích a nachází se v mnoha potravinách, včetně ořechů a semínek, listové zeleniny, rostlinných olejů a celozrnných obilovin. Protože je to vitamín rozpustný v tucích, tělo ho může skladovat a používat, když je potřeba. Přesto je důležité dodržovat doporučený denní příjem, protože nadměrné množství vitaminu E může vést k nežádoucím vedlejším účinkům.

Dobry den,
v lekci je uvedeno, ze bohatsim zdrojem vitaminu E jsou susene psenicne klicky a ne ty cerstve. Proc tomu tak je?
Dekuji

Sušené potraviny jsou obecně na jednotku hmotnosti bohatším zdrojem živin ve srovnání s čerstvými, protože obsahují podstatně nižší podíl vody.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi