Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Houby

Houby jsou tradiční součástí stravy mnoha národů. Obsahují vysoký podíl vody, prakticky nulový podíl tuku a jsou bohaté na vlákninu. Jsou i dobrým zdrojem minerálů. Protože jsou nízkokalorické a nízkotučné, jsou součástí složení redukčních diet. Vysoký obsah vlákniny může přispět k lepšímu trávení a může pomoci při regulaci hladiny cukru v krvi. Některé druhy hub, jako je shiitake nebo reishi, obsahují beta-glukany, které podporují funkce imunitního systému.

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jak je to s vitamínem D u veganů. Je jedinou možností v zimním období tento vitamín suplementovat? Jisté množství se nachází v houbách, ale asi to zřejmě není dostatečný zdroj v tomto období?!
Děkuji za odpověď

V houbách je přítomen vitamín D2, jehož množství není dostačující jako plnohodnotný zdroj ze stravy. U veganů je klíčové zaměřit se na produkci kalciferolu ze slunečních paprsků, což je v zimním období nereálné - zbývá tedy suplementace, kterou není dobré zanedbávat.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi