Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Houby

Houby jsou tradiční součástí stravy mnoha národů. Obsahují vysoký podíl vody, prakticky nulový podíl tuku a jsou bohaté na vlákninu. Jsou i dobrým zdrojem minerálů. Protože jsou nízkokalorické a nízkotučné, jsou součástí složení redukčních diet. Vysoký obsah vlákniny může přispět k lepšímu trávení a může pomoci při regulaci hladiny cukru v krvi. Některé druhy hub, jako je shiitake nebo reishi, obsahují beta-glukany, které podporují funkce imunitního systému.

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jak je to s vitamínem D u veganů. Je jedinou možností v zimním období tento vitamín suplementovat? Jisté množství se nachází v houbách, ale asi to zřejmě není dostatečný zdroj v tomto období?!
Děkuji za odpověď

V houbách je přítomen vitamín D2, jehož množství není dostačující jako plnohodnotný zdroj ze stravy. U veganů je klíčové zaměřit se na produkci kalciferolu ze slunečních paprsků, což je v zimním období nereálné - zbývá tedy suplementace, kterou není dobré zanedbávat.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi