Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Tento informační rozpor je jen zdánlivý. Jde o to, že fytochemikálie jsou obecným pojmem sdružujícím desítky tisíc různých látek, kde každá ovlivňuje chování metabolismu i zdraví odlišným způsobem. Některé jsou přímo toxické, jiné působí "jen" antinutričně, další naopak zdraví prospívají. Jako skupinu je proto v jejich účincích není možné generalizovat.
Každá rostlinná potravina obsahuje jiné spektrum fytochemických látek. Na základě jejich prokázaného účinku a obsahu pak má smysl řešit, zda je pro konkrétní individualitu vhodná či nikoli.
Tady se zamýšlíte správným způsobem. Ořechové nápoje jsou skutečně nutričně bohatší než obilné, poměr cena/výkon tak vychází lépe. Obilné nápoje ale úplně nezatracujme, některé výrobky obsahují zajímavý podíl beta-glukanů, což je s ohledem na jejich dopad na imunitní systém cenná informace (nejlépe by na tom měly být ovesné produkty).
Rostlinná mléka (správně nápoje, jelikož legislativa povoluje označovat jako mléko jen produkty mléčných žláz savců) jsou zajímavou alternativou, je třeba ale s nimi umět pracovat:
1. Nejdůležitější je kvalita výrobku, tzn. takový produkt by neměl obsahovat aditiva, nejlépe ani sladidla.
2. Jedním z důležitých kritérií kvality je obsah bílkovin, ideální je v rozmezí 2-3 %.
3. Tyto rostlinné produkty nejsou (z principu ani nemohou) být plnohodnotnou náhradou za živočišné mléčné výrobky, protože mají vždy odlišné složení. Obecně se nedoporučuje jimi NAHRAZOVAT mléčné výrobky v kojeneckém a batolecím věku, jako doplňková součást stravy jsou ale v pořádku. Myslete na to, že hlavní kritika na ně směřuje z důvodů:
A) Menšího podílu bílkovin,
B) Nízkého zastoupení vápníku (který je navíc rostlinného původu, takže hůře biologicky využitelný),
C) Často i vyššího množství antinutričních látek, které jsou nebezpečné především pro kojence a batolata.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.