Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Mandle

Mandle jsou druh ořechů, které pocházejí ze stromu mandloně, původem z Blízkého východu a jižní Asie. Obsahují vysoký podíl mononenasycených tuků, které mohou pomoci snížit hladinu špatného cholesterolu a zvýšit hladinu dobrého cholesterolu v krvi. Jsou i zdrojem značného množství vitamínu E, který je silným antioxidantem.

Dobrý den,
je podle vás možné pro dospělého pravidelně denně sníst 20g mandlí natural ve slupce? Nehrozí při dlouhodobém užívání např. rok riziko ukládání některých antinutričních látek pro tělo? Někde jsem četla že slupky mandlí obsahují malé množství kyanidů, které tělo z dlouhodobého hlediska zatěžují.
Děkuji

20 g mandlí denně je pro dospělého člověka stále ještě podprůměr. Tepelně neupravená zrna sice obsahují antinutriční látky, těchto se ale obávat nemusíte, v daném množství u zdravého jedince nijak neublíží (jejich vlastností je, že komplikují vstřebávání minerálů z takové potraviny).
Slupky mandlí sice obsahují kyanid, ale zdravotně rizikové dávky začínají u dlouhodobé každodenní konzumace v několikanásobných množstvích, než je 20 g, což je u běžného jedince vysoce nepravděpodobné. Navíc je možné jejich obsah do určité míry eliminovat varem.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi