Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Crohnova choroba

Crohnova choroba je chronické zánětlivé onemocnění, které může postihnout jakoukoli část trávicího systému od úst po konečník. Nejčastěji se vyskytuje v poslední části tenkého střeva a v první části tlustého střeva. Příčiny vzniku nejsou zcela jasné, ale předpokládá se, že se jedná o kombinaci genetických, imunitních a environmentálních faktorů. Projevuje se bolestmi břicha, průjmy, ztrátou chuti k jídlu, úbytkem na váze a celkovou únavou.
Výživa hraje klíčovou roli v léčbě a řízení Crohnovy choroby. Některé potraviny mohou zhoršovat příznaky, zatímco jiné mohou pomoci potlačit zánět a podpořit hojení. Stravovací režim člověka postiženého touto chorobou se vždy mění s ohledem na projevy nemoci. Od toho se odvíjí i odlišné spektrum potravin, které jedinec může nebo naopak nesmí konzumovat.

Dobrý den,
může být Crohnova choroba geneticky podmíněným onemocněním, tj. dá se "zdědit"?
Děkuji za odpověď.

Obecně platí, že střevní záněty jsou do určité míry ovlivněné geneticky. Toto ale neznamená, že se predispozice k chorobě dědí s jistotou jejího propuknutí (statistiky uvádí, že se chronické záněty střev projevují u cca 5-20 % lidí, kteří mají v rodině přímého příbuzného trpícího stejným onemocněním). Ke vzniku nemoci je nutné poškození několika genů, poměrně významnou (ne-li klíčovou) roli hrají podmínky prostředí (stres, strava).

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi