Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Mikrobiota

Mikrobiota je termín používaný k popisu komunity mikroorganismů, které žijí v určitém prostředí, včetně našeho těla. Naše tělo je domovem pro biliony bakterií, virů a dalších mikroorganismů, které tvoří naši mikrobiotu. Tato mikrobiota hraje klíčovou roli v našem zdraví, ovlivňuje naše trávení, imunitní systém a dokonce i naše nálady.

Z hlediska výživy má mikrobiota významný vliv na to, jak naše tělo zpracovává potravu a vstřebává živiny. Bakterie v našem střevě například pomáhají rozkládat složité sacharidy a vytvářet důležité vitamíny a minerály. Rovnováha a diverzita naší mikrobioty mohou ovlivnit naše tělesné hmotnosti, riziko vzniku chronických onemocnění a dokonce i naše duševní zdraví. Proto je důležité udržovat zdravou mikrobiotu prostřednictvím vyvážené stravy a zdravého životního stylu.

Dobrý den,
co v případě, že je střevo hodně poškozené dlouholetým užíváním antibiotik, je narušená mikrobiota, hormonální rovnováha....je prostředek, doplněk stravy nebo potravina, které fungují rychle a dostanou nas na úroveň, kde je možné konzumovat kvašené potraviny?
Jsou masokostní vývary něco, co lze konzumovat každý den?
Jak zajistit, aby nedocházelo ve střevě ke zpětnému vstřebávaní hormonů?

K těmto situacím je třeba přistupovat koncepčně. Je-li rovnováha fungování jakéhokoli systému v těle posunuta mimo svoji zónu optimálního fungování a současně jsou-li známy potenciální příčiny, je nutné se rozhodnout, zda k řešení použijete:
A) "Zkratku" v podobě vhodného léku (který ale ve výsledku neléčí, jen potlačuje symptomy),
B) S notnou dávkou trpělivosti po odstranění příčin upravíte svůj životní režim (strava, pohyb, korekce stresu...) a budete čekat, než se organismus na novou situaci adaptuje.
Obecně platí, že u řešení zdravotních dysbalancí zkratky nefungují, na stranu druhou je ale možné proces zefektivnit individualizací přístupu včetně použití vhodných suplementů. V situaci, kterou popisujete, se v dnešní době používají některá probiotika (jejich výběr je určen buď na základě správně stanovené diagnózy, nebo je výsledkem analýzy střevní mikrobioty). Kvašené potraviny se zařazují s velkou opatrností, nejčastěji na základě reakcí organismu na postupné změny, které ve stravování realizujete.
Masokostní vývary se jeví v těchto situacích jako jedny z nejvýhodnějších potravin, má svůj smysl s nimi systematicky pracovat, a to i na denní bázi.
Sliznice střeva má poměrně dobrou schopnost regenerace, potřebuje k tomu ale správné podmínky a dostatek času, nezřídka se jedná o delší měsíce "experimentování" s úpravami jídelníčku. Máte-li "štěstí" a nedojde k zjizvení tkáně, je šance na úplnou obnovu kontinuity sliznice a uvedení stavu do původní rovnováhy, což se projeví mj. i na hormonální regulaci.

Dobrý den,
Měl bych dotaz ohledně výživy mikrobioty po užívání antibiotik. Pokud to chápu správně tak antibiotika nám vymlátí téměř všechny bakterie osidlující naše střevo..tím se nám sníží naše obranyschopnost a jsme tak více náchylní na nemoci?
Na co se primárně zaměřit abychom tuto přírodní mikroflóru obnovili? Je nutné uživání prebiotik formou doplňků stravy nebo bohatě postačí prebiotika ze stravy?
Děkuji vám za odpověď.

Antibiotika nezničí úplně všechny mikroorganismy, dnes už se používají většinou taková, která cílí jen na určité skupiny, takže v tomto směru jsou "bezpečnější". Faktem ale zůstává, že jejich užívání není pro diverzitu a stabilitu střevní probiotické mikrobioty prospěšné. Je proto výhodné po absolvované antibiotické kůře zvýšit příjem prebiotik i probiotik, vždy nejlépe stravou. Doplňky tady mají svůj význam, jako výhodnější (významnější?) se jeví prebiotika (u probiotik vybírejte takové, které kombinují co nejvíce kmenů).

Krásný den,
můžete prosím napsat rozdíl mezi mikrobiomem a mikrobiotou?
Děkuji.

Mikrobiom označuje genom všech mikroorganimsů, tzn. souhrn genů všech mikrobů, které osidlují náš organismus.
Mikrobiota je soubor všech mikroorganismů (jedná se o nový pojem, který nahradil předchozí "mikroflóra").
I přesto, že mají odlišný význam, velmi často se používají zástupně (běžně se tak v literatuře budete setkávat se situacemi, kdy autor pod výrazem "mikrobiom" měl na mysli "mikrobiotu").

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi