Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
1. Mikrovlnné záření rozkmitá molekuly vody v potravině, tento proces může způsobit rozklad některých nutričních látek, řeší se tak především vitamíny a fytochemické složky.
2. Změna pH má schopnost změnit strukturu potraviny - použití jedlé sody zvyšuje pH a výsledná změna chuti je docela zřetelná. Z nutričního hlediska se ale tento postup nedoporučuje, protože soda ničí vitamíny B komplexu v luštěninách - záleží tedy na tom, zda dáte přednost chuti nebo naopak nutriční hodnotě výsledné potraviny.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.