Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Mikrovlnný ohřev

Mikrovlnný ohřev je rychlý a pohodlný způsob přípravy jídla, který se stal běžnou součástí mnoha domácností. Nicméně, existují obavy o jeho vliv na zdraví a výživu. Mikrovlnné trouby fungují tím, že vytvářejí elektromagnetické vlny, které ovlivňují molekuly vody v jídle a tím ho rychle ohřívají. Některé studie naznačují, že tento proces může měnit strukturu některých živin v jídle a snižovat jejich biologickou dostupnost.

Na druhou stranu, mikrovlnný ohřev může také pomoci zachovat některé živiny, které by mohly být ztraceny při tradičním vaření. Například, vaření zeleniny v mikrovlnné troubě může pomoci zachovat více vitamínů a antioxidantů než vaření ve vodě. Je důležité poznamenat, že většina výzkumů na toto téma je nejednoznačná a další studie jsou potřebné k lepšímu pochopení vlivu mikrovlnného ohřevu na výživu.

Dobrý den.
Často je zmiňován zásadní negativní vliv mikrovlnného ohřevu potravin na její kvalitu. Do jaké míry je toto opodstatněné?

Druhý dotaz směřuje k vaření luštěnin. Někdo do hrnce přidává sáček černého čaje, jiný trochu jedlé sody (potvrzuji, že cizrna se s jedlou sodou nádherně rozvařila a hummus byl jak v bufetu v Ammánu), prý že se tím mění ph vody, což by mělo přispět k rychlejšímu/důkladnějšímu rozvaření. Co je na tom pravdy?

Děkuji.

1. Mikrovlnné záření rozkmitá molekuly vody v potravině, tento proces může způsobit rozklad některých nutričních látek, řeší se tak především vitamíny a fytochemické složky.

2. Změna pH má schopnost změnit strukturu potraviny - použití jedlé sody zvyšuje pH a výsledná změna chuti je docela zřetelná. Z nutričního hlediska se ale tento postup nedoporučuje, protože soda ničí vitamíny B komplexu v luštěninách - záleží tedy na tom, zda dáte přednost chuti nebo naopak nutriční hodnotě výsledné potraviny.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi