Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Česnek

Česnek je jednou z nejstarších pěstovaných rostlin na světě, která pochází z centrální Asie. Je známý svými léčivými vlastnostmi již od starověku a byl široce používán v tradiční medicíně mnoha kultur pro léčbu řady nemocí a stavů. Česnek je bohatý na vitamíny, minerály, antioxidanty a fytochemikálie, které jsou prospěšné pro lidské zdraví. Jeho silná chuť a aroma ho činí oblíbeným v mnoha kuchyních po celém světě.
Česnek je významným zdrojem inulínu - rozpustné formy vlákniny, která funguje jako prebiotikum. Česnek má silné antibakteriální, antivirové a antifungální vlastnosti, které mohou pomoci posílit imunitní systém a bojovat proti nemocem. V kuchyni je nezbytným doplňkem mnoha pokrmů, od omáček a marinád po pečené maso a zeleninu.

Dobrý den, pane Jelínku,
jaké množstvi česneku denně je vhodné pro človeka s nízkým tlakem? A co byste prosím doporučil na zvýšení tlaku?
Děkuji

V tomto případě záleží na tom, v jaké kvalitě (= obsahu aktivních živin) i formě (syrový x tepelně upravený x doplněk stravy...) česnek konzumujete. Tepelná úprava ničí naprostou většinu látek snižující krevní tlak, u doplňků stravy zase rozhoduje způsob technologického zpracování výrobku, tzn. jaké množství aktivních složek výrobce v produktu garantuje. V praxi je tak běžné, že některé suplementy nemají prakticky žádný vliv, jiné naopak ovlivní tlak výrazným zpsobem.
Krevní tlak nejlépe zvýšíte stresem nebo fyzickou aktivitou (druhá varianta je ve vztahu ke zdraví podstatně výhodnější :-).

Dobrý den,
když jsou cibule a česnek uvnitř čerstvě zelené, je třeba to odtud vyřezávat nebo se to může konzumovat? Někde jsem někde slyšela, že to není zdravé, od té doby to vždy vyhazuji.

Tato zelená část obsahuje celou řadu prospěšných mikroživin, je kontraproduktivní ji vyhazovat. Jediný "problém", který může nastat, je odlišná chuť a vůně - je ale samozřejmě na zváženou, zda má smysl uvažovat tímto směrem a snažit se takto snižovat nutriční hodnotu potravin.

Dobrý den pane Jelínku,
nachází se inulin v cibuli a česneku v syrovém stavu nebo i po tepelné úpravě? Pokud v obou stavech, jaké jsou ztráty po tepelné úpravě?

Inulín je rozpusnou frakcí vlákniny v cibuli i česneku, a to v docela významném množství. Tepelná úprava nemá na jeho podíl v potravině vliv, faktem ale je, že z praktického hlediska jsme schopni přijmout jeho větší množství v tepelně upraveném česneku i cibuli, než v syrovém stavu.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi