Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

BCAA

BCAA je zkratka pro Branched-Chain Amino Acids, neboli větvené aminokyseliny. Tato skupina zahrnuje tři esenciální aminokyseliny: leucin, izoleucin a valin. Jsou označovány jako "esenciální", protože tělo je nedokáže samo vytvořit a musí je získat z potravy nebo doplňků stravy.
BCAA jsou důležité pro růst a opravu svalové tkáně, regulaci hladiny cukru v krvi a boj proti únavě během fyzické aktivity. Mimo to mohou také podporovat zdraví mozku a imunitního systému. BCAA se často doporučují sportovcům a tělesně aktivním lidem, protože mohou pomoci zlepšit výkon a zrychlit regeneraci po náročném tréninku.

Dobrý den,
narazila jsem na diskuzi, ze které vyplynulo, že většina proteinů pro BCAA se vyrábí ze sóji. V lekci píšete, že sója není moc bohatá na BCAA, ale zase je její výhoda nízká cena. Žila jsem v domnění, že se většina BCAA vyrází z mléka, resp. syrovátky. Jak to vidíte vy, jakožto člověk, který se v doplňcích stravy pohyboval/pohybuje.
Děkuji moc

BCAA se pro komerční účely syntetizují, což je pojem vztahující se k získávání AMK fermentační aktivitou některých mikroorganismů na organických substrátech, kde nejčastějším je právě sója. Není to jediná možnost, jak tyto AMK vyrábět, výrobci ale v naprosté většině případů volí postupy, které jsou finančně nejvýhodnější, což je vcelku logické. Nezáleží tak na koncentraci požadovaných složek v původní surovině, dležitá je "výtěžnost".

Dobrý den,
zajímalo by mě jestli lze zajistit dostatek BCAA na veganské stravě. Pokud ne, je potřeba suplementovat i u ne-sportovců? Předem děkuji za odpověď.

V kontextu s dotazem vzniká především otázka, jak vnímat význam pojmu "dostatek". U nesportující populace by s BCAA neměl být problém, některé rostliny je zastupují v relativním dostatku (např. rýže je významným zdrojem). U vegansky se stravujících sportovců (obzvlášť silového rázu) je vhodná podpůrná suplementace - v dnešní době se vyrábí rýžové proteinové koncentráty ve vysoké kvalitě (se zajímavým obsahem BCAA), v případě potřeby je možné zvolit i čisté aminokyselinové přípravky, které jsou rostlinného původu (vyrábí se fermentační činností mikroorganismů).

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi