Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

BCAA

BCAA je zkratka pro Branched-Chain Amino Acids, neboli větvené aminokyseliny. Tato skupina zahrnuje tři esenciální aminokyseliny: leucin, izoleucin a valin. Jsou označovány jako "esenciální", protože tělo je nedokáže samo vytvořit a musí je získat z potravy nebo doplňků stravy.
BCAA jsou důležité pro růst a opravu svalové tkáně, regulaci hladiny cukru v krvi a boj proti únavě během fyzické aktivity. Mimo to mohou také podporovat zdraví mozku a imunitního systému. BCAA se často doporučují sportovcům a tělesně aktivním lidem, protože mohou pomoci zlepšit výkon a zrychlit regeneraci po náročném tréninku.

Dobrý den,
narazila jsem na diskuzi, ze které vyplynulo, že většina proteinů pro BCAA se vyrábí ze sóji. V lekci píšete, že sója není moc bohatá na BCAA, ale zase je její výhoda nízká cena. Žila jsem v domnění, že se většina BCAA vyrází z mléka, resp. syrovátky. Jak to vidíte vy, jakožto člověk, který se v doplňcích stravy pohyboval/pohybuje.
Děkuji moc

BCAA se pro komerční účely syntetizují, což je pojem vztahující se k získávání AMK fermentační aktivitou některých mikroorganismů na organických substrátech, kde nejčastějším je právě sója. Není to jediná možnost, jak tyto AMK vyrábět, výrobci ale v naprosté většině případů volí postupy, které jsou finančně nejvýhodnější, což je vcelku logické. Nezáleží tak na koncentraci požadovaných složek v původní surovině, dležitá je "výtěžnost".

Dobrý den,
zajímalo by mě jestli lze zajistit dostatek BCAA na veganské stravě. Pokud ne, je potřeba suplementovat i u ne-sportovců? Předem děkuji za odpověď.

V kontextu s dotazem vzniká především otázka, jak vnímat význam pojmu "dostatek". U nesportující populace by s BCAA neměl být problém, některé rostliny je zastupují v relativním dostatku (např. rýže je významným zdrojem). U vegansky se stravujících sportovců (obzvlášť silového rázu) je vhodná podpůrná suplementace - v dnešní době se vyrábí rýžové proteinové koncentráty ve vysoké kvalitě (se zajímavým obsahem BCAA), v případě potřeby je možné zvolit i čisté aminokyselinové přípravky, které jsou rostlinného původu (vyrábí se fermentační činností mikroorganismů).

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi