Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Vitamín B12

Vitamín B12, také známý jako kobalamin, je důležitým nutrientem, který hraje klíčovou roli v mnoha tělesných funkcích. Je nezbytný pro tvorbu červených krvinek, správnou funkci nervového systému a syntézu DNA. Vitamín B12 je také důležitý pro metabolismus bílkovin a tuků. Nedostatek tohoto vitamínu může vést k řadě zdravotních problémů, včetně anémie, nervových poruch a poruch růstu u dětí.

Vitamín B12 je přirozeně přítomen v mnoha potravinách živočišného původu, jako je maso, ryby, vejce a mléčné výrobky. Některé potraviny, jako jsou obiloviny a nápoje na bázi sóji, mohou být také obohaceny o vitamín B12. Pro vegetariány a vegany, kteří nekonzumují živočišné produkty, může být obtížné získat dostatek vitamínu B12 z potravy, a proto mohou potřebovat doplňky.

Hezký den,
zajímá mě zmínka o vitamínu B12 v úvodníku Anatomie trávení, kde je u tlustého střeva zmíněno, že mikroorganismy produkují některé vitamíny (B12 a K). Děje se tak v místě, kde již B12 nevstřebáváme? Proto je tedy nutné jeho suplementace v případě veganství? Děkuji

Střevní mikrobiota sice umí produkovat analogy B12, problém je ale s jejich využitelností a místem vzniku. Aby se B12 vstřebával, musí být navázán na intrinsický faktor (= glykoprotein produkovaný v žaludku), díky kterému se B12 vstřebává skrze sliznici tenkého střeva. Z těchto důvodů se prezentuje nutnost podpůrné suplementace u jedinců vyhýbajících se konzumaci živočišných zdrojů potravin.

Dobrý den,
zajímalo by mě, jakou biologickou dostupnost má vitamín B12 obsažený ve spirulině. Jedná se o výhodný zdroj vitamínu B12 pro vegany?
Děkuji.

Problematika vitamínu B12 v rostlinných zdrojích není úplně jednoznačná. Ukazuje se, že rostliny vyrábí analogy B12, které jsou chemicky tak podobné skutečnému B12, že se vážou na stejnou transportní molekulu (vnitřní faktor). Víme o nich, že nemají stejný vliv na metabolismus jako skutečný vitamín B12. Současně bylo zjištěno, že přináší riziko v podobě faktu, že mohou v situaci jejich vyššího podílu ve stravě obsadit transportní molekuly vnitřního faktoru a tím znemožnost vstřebávání skutečnému vitamínu B12, kterého teoreticky může být ve stravě dostatek.
Obecně dnes panuje shoda v tom, že rostlinné analogy nejenom že nejsou účinné, ale mohou být v přebytku i zdravotně rizikové. Jedinou výjimkou jsou produkty z chlorelly, kde některé studie ukázaly, že může obsahovat molekuly B12, které působí prakticky stejně, jako živočišné zdroje B12. I tady je to ale složitější, protože se zjistilo, že tyto molekuly B12 nevyrábí řasa, ale jsou výsledkem produkce mikroorganismů žijící na řasách. Komplikace spočívá v tom, že řasy dostupné v komerční síti, tedy pěstované v umělých nádržích, z důvodu sterilních podmínek neobsahují potřebné mikroorganismy vyrábějící účinný B12, takže se tato informace vztahuje pouze k řasám chorelly žijícím ve volném prostředí.

Dobrý den pane Jelínku,
předně žádám o polopatickou odpověď, děkuji. Pokud je rodina na rostlinné stravě, dbající na pestrou a vyváženou stravu co do dodržení poměru obilovin, luštěnin, zeleniny a "pickels", včetně pravidelného dodávání mikroživin přes ořechy, semena i kvalitní oleje...do jaké míry je v "nebezpečí" co do absence vitamínu B12? Řešíme především stravování našich dětí (věk 2-6let). Co nám ve vztahu k dětem doporučíte?
Děkuji.

Pokud je strava ryze veganská, je nebezpečí v podstatě absolutní. Pokud ale řešíte makrobiotický přístup, v rámci kterého je součástí stravy maso (ryby), neměl by problém s deficitem B12 nastat (v tomto směru je rozumné ryby konzumovat alespoň 2-3x týdně, v této koncepci zajistí adekvátní podíl B12). U ryze rostlinné stravy je s vitamínem B12 problém, protože rostlinné analogy lidský organismus velmi komplikovaně metabolizuje. Dochází tak k jeho deficitu, který se ale projevuje až s určitým časovým odstupem (často i několika let). U dětí je toto období mnohem kratší z důvodu vývoje a růstu, zdravotní dopady nedostatku B12 se tak projevují ve větším rozsahu.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi