Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Mastné kyseliny

Mastné kyseliny jsou základními stavebními bloky tuků. Jsou nezbytné pro mnoho tělesných funkcí, včetně tvorby buněčných membrán a hormonů, jsou také důležitým zdrojem energie. Chemicky se dělí na nasycené a nenasycené (u těchto se dále vyčleňují mononenasycené a polynenasycené), které mají různý vliv na zdraví.

Dobrý den, pane Jelínku,
zmiňujete vliv nadbytku omega 6 mastných kyselin na organismus jako převažující problém moderní doby v tématu O3 a O6. Jak je to ale v případě nepoměru na straně převahy O3? Jaké problémy mohou nastat? Např. u časté konzumace většího množství konopných semen nebo lněného oleje ("protože je to přece zdravé") bez znalosti poměru, který je důležitý pro rovnováhu organismu.
Děkuji za odpověď

Situace převahy omega-3 tuků je vzácný jev, v přirozených podmínkách v podstatě ani nenastane, je třeba jej vyvolat uměle užíváním suplementů.
Konzumací rostlinných zdrojů přijímáme kyselinu alfa-linolenovou (ALA), kterou je organismus nucen přeměnit na EPA a DHA, od kterých se odvíjí standardně prezentovaný účinek O3. Tento konverzní poměr je ale velmi nízký, tzn. zvýšeným příjmem ALA výsledné hodnoty poměru O3:O6 v organismu neovlivníte směrem k převaze O6.
Přiliš vysoký příjem O3 (DHA, EPA) má především negativní dopad na koagulaci krve - zhoršuje krevní srážlivost, vzniká tak riziko zvýšeného krvácení.

Jakým mechanismem má vliv úroveň fermentace mastných kyselin ve střevním traktu a nastolení stavu dlouhodobé ketózy?

I přesto, že ketolátky vznikají v játrech, má aktivita střevního biomu nepřímý vliv na jejich metabolismus. Správnou činností mikrobioty (při zajištění adekvátního příjmu rozpustných forem vlákniny) dochází ke vzniku mastných kyselin s krátkým řetězcem (k. octová, máselná, propionová). Pokud dojde k většímu zásahu do činnosti biomu, změní se produkce bioaktivních metabolitů v tlustém střevě, které jsou schopny regulovat celou řadu metabolických pochodů, mj. mohou snížit produkci těch SCFA, které plní podobnou funkci jako beta hydroxybutyrát produkovaný v játrech (konkrétně butyrát = sůl kyseliny máselné). Odklon od této rovnováhy se považuje za jeden z možných důvodů, proč se u některých zájemců o keto diety komplikuje navození a udržení stavu ketózy. Jedná se o stav, který je v praxi poměrně častý, nejvíce v situacích nadužívání antibiotik.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi