Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Tapiokový škrob obsahuje minimum rezistentního škrobu z důvodu technologického zpracování suroviny. Pokud cílíte na prebiotický vliv stravy, použijte buď škrob bramborový (úplně nejvýhodnější je lisovaná bramborová šťáva), nebo zaměřte pozornost na komplexnost ve volbě potravin bohatých na vlákninu.
Tepelná úprava mění strukturu škrobu, po zchlazení potraviny je obsah rezistentního škrobu vždy vyšší. V tomto směru je tak výhodnější konzumovat tepelně upravené potraviny za studena, v praxi se toto pravidlo ale uplatňuje velmi sporadicky. Z toho důvodu jsme funkci počítání rezistentního škrobu ve vztahu k tepelným úpravám stravy do aplikace ZOF ani nazadávali, nemá širší praktické uplatnění.
Při zauzlení střev (ileus) dochází ke zpomalení nebo zástavě posunu tráveniny v trávicím traktu. Tato neprůchodnost bývá způsobena nejčastěji dvěma faktory:
1. Prvním je mechanická překážka - větší množství tráveniny, cizí tělesa, nádory, případně srůsty a kýly.
2. Druhým jsou poruchy střevní motility, nejčastější příčinou jsou záněty.
Dostupnou prevencí ve vztahu k jídlu je řešit stravu na úrovni obecně známých pravidel racionálního stravování, tzn. pravidelnost, přiměřená velikost porcí, vyhýbání se vysoce průmyslově zpracovaným potravinám, adekvátní příjem vlákniny. Zásadní význam má pravidelná pohybová aktivita, která stimuluje střevní motilitu.
V dané situaci zálěží na několika faktorech, které mohou mít vliv na projevy trávení. Je třeba rozlišovat:
- množství požitého cukru,
- jeho formu - čistá (např. v nápojích) vs. vázaná na další složky (v potravině),
- složení stravy,
- aktivitu (diverzitu) střevní mikrobioty.
Proces vstřebávání fruktózy je složitější, než u glukózy (cukry se vstřebávají skrze odlišné enzymatické reakce). Řepný cukr (sacharóza) je složena z glukózy a fruktózy, při požití stejného množství tohoto cukru ve srovnání s čistou fruktózou jako sladidlem tak trávicí trakt dostane poloviční podíl fruktózy. Od toho se mohou ve specifických situacích odvíjet i reakce trávicího traktu.
Dále je otázkou, co přesně máte na mysli pod pojmem "kvasit". Fruktóza (ovocný cukr) je standardně obsažena v ovoci, které je bohaté na rozpustnou vlákninu. Tato absorbuje vodu ve střevech, při konzumaci většího množství ovoce tak může dojít k pocitům plnosti až nadýmání (nejedná se ale o "kvašení ve střevech").
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.