Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Lecitin

Lecitin je tuková látka, která se přirozeně vyskytuje v mnoha potravinách, jako jsou vejce, sója, slunečnicová semena nebo ryby. Je to esenciální složka buněčných membrán, která hraje klíčovou roli v mnoha biologických procesech v těle. Lecitin je také důležitý pro metabolismus tuků, protože pomáhá při jejich rozkladu a transportu v těle.

Z hlediska výživy a zdraví je lecitin ceněn pro své potenciální zdravotní přínosy. Může napomáhat k lepšímu fungování mozku, podpoře zdraví srdce a jater, zlepšení trávení a podpoře zdravého hubnutí. Lecitin je také často používán jako doplněk stravy pro podporu zdraví nervového systému a pro zlepšení paměti a koncentrace.

Dobrý den,
mám dotaz ohledně vzájemného působení lecitinu jako doplňku stravy pro ženu, která má po onkologické léčbě předepsán na 5 let TAMOXIFEN. Je dobré lecitin ještě přidat? Je dobré ho používat pravidelně po ukončení užívání TAMOXIFENu?
Děkuji.

Suplementace lecitinu by s ohledem na koncentraci aktivních látek neměla v průběhu medikace Tamoxifenem vykazovat žádné vedlejší (= proestrogenní) účinky, měla by tak být bezpečná. Totéž platí i pro období po ukončení konvenční léčby - s podmínkou dodržení standardně doporučovaných (= neterapeutických) dávek lecitinu.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi