Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Namáčení

Namáčení je proces, který se často používá v oblasti zdraví a výživy, zejména při přípravě luštěnin, obilovin a ořechů. Tento proces zahrnuje ponoření potravin do vody po určitou dobu, obvykle několik hodin nebo přes noc, aby se změkčily a staly se snadněji stravitelnými. Namáčení také pomáhá neutralizovat některé antinutrienty, které mohou bránit vstřebávání živin v těle.

Namáčení je důležité pro zdraví a výživu, protože může zlepšit dostupnost a vstřebávání živin z potravin. Například namáčení luštěnin může snížit obsah fytátů, což jsou sloučeniny, které mohou vázat minerály jako železo a zinek a bránit jejich vstřebávání v těle. Namáčení také může pomoci snížit obsah některých dalších antinutrientů, jako jsou třísloviny a lektiny, které mohou narušovat trávení a vstřebávání živin.

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zdali je třeba namáčet mák a jestli ho mohu zařadit do jídelníčku dítěti od 1 roku.
Děkuji

Mák namáčet můžete, platí pro něj v tomto směru stejná pravidla, jako u ostatních semínek a ořechů, tzn. namáčením se snižuje množství obsažených antinutričních látek. Děti od 1 roku věku mák mohou, vždy ale kontrolujte jeho množství z důvodu obsahu alkaloidů. Jelikož se obsah nežádoucích opioidů odvíjí od stupně zralosti, nikdy nebudete mít u máku z komerční produkce jistotu, že jste i přes kontrolní snahu legislativy koupili jen skutečně zralá semínka. Je proto vhodné, aby se mák zařazoval do výživy postupně a v malých dávkách.

Dobrý den,
mám dotaz ohledně antinutričních látek v luštěninách. Jaký je nejlepší způsob se těchto látek zbavit? Většinou se uvádí, že namáčením, vařením a proplachováním.
Slyšela jsem ale i to, že se luštěniny nemají vařit se solí, ale sůl se má přidávat až po vaření. Je to pravda?

Největší podíl antinutričních faktorů snížíte důkladným vařením, nejlépe v tlakovém hrnci - kombinace vysoké teploty a tlaku jsou schopny rozložit strukturu těchto nežádoucích složek. Je ale výhodné luštěniny předem delší dobu namáčet, případně i naklíčit, v obou případech dochází ke snižování podílu antinutričních látek.
Luštěniny mají poměrně vysokou absorpční schopnost, tzn. při jejich vaření umí pohltit větší množství soli, což zvyšuje podíl sodíku ve stravě a následně zátěž na ledviny a srdečně-cévní systém. Z toho důvodu se doporučuje solit až po ukončení přípravy, celkové množství použité soli bude ve vztahu k chuťovému efektu podstatně nižší.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi