Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Záněty

Záněty jsou reakcí těla na poškození tkáně, infekci nebo podráždění. Jsou to komplexní biologické procesy, které zahrnují mnoho buněčných a molekulárních komponent. Záněty mohou být akutní nebo chronické. Akutní záněty jsou obvykle krátkodobé a mohou být reakcí na rychlé poškození, jako je řez nebo popálení. Chronické záněty jsou dlouhodobé a mohou být způsobeny trvalými podněty, jako jsou autoimunitní choroby nebo dlouhodobé expozice škodlivým látkám.

Výživa hraje klíčovou roli v prevenci a léčení zánětů. Některé potraviny mohou záněty zhoršovat, zatímco jiné je mohou zmírnit. Potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jako je losos nebo lněné semínko, mohou pomoci snížit zánětlivost. Naopak potraviny bohaté na omega-6 mastné kyseliny, jako jsou některé rostlinné oleje, mohou záněty zhoršovat. Také potraviny bohaté na antioxidanty, jako jsou ovoce a zelenina, mohou pomoci chránit tělo před poškozením, které může způsobit zánět.

K vitamínu K se chci prosím zeptat, zda při špatné mikrofloře a zánětech v tenkém střevě dochází k malé tvorbě vitamínu K2 a je známo, které bakterie to jsou?
Děkuji.

V situaci poškození diverzity střevní mikrobioty může docházet k menší tvorbě vitamínu K2. Na tomto procesu se spolupodílí celá řada různých druhů mikroorganismů (včetně např. Escherichia coli), není to ale doménou jednoho nebo dvou specifických druhů. Od toho se odvíjí i ne úplně úspěšná snaha řešit situaci nedostatku produkce K2 ve střevech užíváním specifických probiotik.

Dobrý den, pane Jelínku,
nedávno jsem byla na přednášce a lektorka upozorňovala na ořechy obecně, že maximum je tak dvě hrsti týdně jelikož u nich převažují omega 6 nad omega 3. Tudíž častá konzumace může pak podporovat záněty v těle. Já osobně ořechy konzumuji přibližně hrst denně, většinou předem namočené. Dělám tedy chybu? Je opravdu u všech ořechů poměr omega 6 a 3 takto nevýhodný? V lekcích toto rozepisujete jen u lískových ořechů, kde se zrovna tato informace potvrzuje, ale je tomu i tak u ostatních ořechů?
Ještě dotaz na kešu ořechy. Jak poznám, že jsou čerstvé, nezoxidované? Jsou vůbec případné plísně okem viditelné? Měl byste nějaký tip, kde zakoupit kvalitní ořechy?
Děkuji za odpověď.

V žádném případě chybu neděláte. Faktem je, že ořechy v průměru obsahují vysoký podíl omega-6 tuků, což je ve vztahu k omega-3 nevýhodné, jedná se ale o informaci vytrženou z kontextu. Klíčové je kontrolovat poměr o3 a o6 v celodenní koncepci stravy, kde je na každém z nás, jakou cestou v podobě preferencí jednotlivých skupin potravin budeme kráčet.
Stav pokročilé oxidace u kešu poznáte primárně podle barvy - s rostoucím stupněm oxidace se mění směrem ke žluté. Plísně většinou poznáte pouhým okem - mají bílou, šedou až černou barvu.
Ořechy kupujte nejlépe vážené, ne balené, kde nemáte takový prostor vizuálně zhodnotit jejich kvalitu.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi