Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Tento typ rezistentního škrobu nevzniká po uvaření, on se už v potravině nachází - teplem se jeho struktura mění na stravitelnou pro lidský trávicí trakt, po ochlazení potraviny se ale strukturálně mění znovu na nestravitelnou formu, která funguje jako prebiotikum pro střevní mikroorganismy. Pokud tuto formu retrográdního škrobu chcete využít jako prebiotikum, je nutné potravinu konzumovat buď syrovou, nebo po tepelné úpravě nechat zchládnout a jíst studenou.
Střevní mikroorganismy se v průběhu půstu živí mucinem (hlenem produkovaným sliznicí střeva), současně ale mají tendence se požírat navzájem. U delších půstů se tak nikdy nevyhnete riziku určité decimace střevní mikrobioty, což ale neznamená, že je to úplně špatně, protože každý ekosystém je v rámci přirozeného řádu přírody atakován událostmi, které v konečném důsledku vedou k vytvoření nového prostředí (z evolučního hlediska s potenciálem nové diverzity a větší stability).
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.