Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Kukuřičný škrob

Kukuřičný škrob je běžnou složkou mnoha potravin a je široce využíván v potravinářském průmyslu jako zahušťovadlo, stabilizátor a sladidlo. Je to komplexní sacharid, který tělo rozkládá na glukózu. Je vysokokalorický, jeho konzumace může přispět k nárůstu tělesné hmotnosti.

Dobrý den, prosím,
jak nahlížíte na škroby v dětské stravě? V kupovaných příkrmech se nachází často kukuřičný škrob. Měli bychom se mu naprosto vyhýbat? Je "lepší" alternativou tapiokový škrob?

Škroby se v příkrmech používají primárně jako zahušťovadlo. Není nezbytně nutné se jim vyhýbat, pro zdravé jedince jsou bezpečné, navyšují ale kalorickou a glykemickou hodnotu potraviny. Pokud najdete příkrm složený ze surovin, jejichž kvalita odpovídá vašim představám, a navíc bez přidaného škrobu, vždy se bude jednat o výhodnější volbu.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi