Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Kolagen

Kolagen je živočišná bílkovina, tvoří základní stavební složku kůže, vlasů, nehtů, kostí, šlach, chrupavek a kloubů. Je i součástí stěn krevních cév. Jeho produkce v těle s věkem klesá, což vede ke ztrátě pružnosti kůže, vzniku vrásek a zhoršení stavu kloubů a kostí. Používá se běžně v doplňcích stravy pro podporu zdraví kůže, vlasů a kloubů.

Dobrý den,
v lekci o želatině jsem se dozvěděl, že je pro tělo výhodnější suplementovat hydrolyzovaný kolagen... v další lekci jsem se pak dozvěděl, že za pomocí některých aminokyselin a vitamínu C je tělo schopno si kolagen vyrobit samo... otázka tedy zní: Má suplementace kolagenu smysl?

Na situaci zkuste nahlížet následovně: Kolagen si tělo umí vytvářet samo, a to v dostatečném množství (pro běžný = normální provoz), kde základem pro jeho tvorbu jsou potřebné aminokyseliny. Tyto klíčové AMK jsou součástí vyvážené stravy, případně můžeme jejich příjem zvýšit pomocí potravin, které jsou jejich koncentrovaným zdrojem - typickým příkladem je želatina. Želatinu ale můžete vyměnit za kolagen, který je ještě více bohatším zdrojem těchto aminokyselin. Zvolíte-li hydrolyzovanou formu, zajistíte "pouze" rychlejší proces rozkladu a vstřebání AMK. Ve všech případech ale platí, že organismus musí vstupní zdroje bílkovin nejprve rozložit na dílčí AMK, které se za určitých podmínek použijí ke tvorbě nových proteinových struktur (včetně kolagenu). Je tak otázkou do debaty, zda nemalá finanční investice do přípravků s hydrolyzovaným kolagenem má větší smysl, protože neexistuje rovnítko mezi množstvím přijatého kolagenu a tvorbou nového v těle.

Dobry den, pane Jelinku, chtela bych se zeptat, jak funguji veganske doplnky kolagenu, kdyz kolagen lze ziskat pouze ze zivocisnych potravin? Dale by me jeste zajimalo, jaky by mel byt pomer lustenin a obilovin pro vegetariany? Je to 1:1 v gramech? nekde jsem i zaslechla 3:1 ve prospech obilovin. Moc dekuji!

Označení "veganský kolagen" je vesměs komerčního původu a cílí na produkty, které svým složením mají podporovat produkci kolagenu v těle, protože se jedná ryze o živočišnou bílkovinu. Základem jejich složení jsou látky nezbytné pro tvrobu kolagenu - aminokyseliny (prolin, lysin a jejich deriváty), vitamín C a některé minerály. V tomto směru není důvod se domnívat, že by měly být méně účinné, než výrobky s živočišnými zdroji.
Poměry luštěnin a obilovin vždy řešte ve vztahu k plánované koncepci jídelníčku. S luštěninami pracujte jako s významným zdrojem bílkovin, tzn. jejich podíl ve stravě by měl vycházet z množství bílkovin, které ve stravě potřebujete zajistit (společně s mléčnými várobky a vejci). V takovém případě je poměr luštěnin vůči obilovinám vedlejší ukazatel.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi