Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Kombucha

Kombucha je fermentovaný nápoj, který se vyrábí z černého nebo zeleného čaje, cukru a symbiotické kultury bakterií a kvasinek, známé jako SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). Tento nápoj je známý pro své potenciální zdravotní přínosy, které jsou často připisovány jeho bohatému obsahu probiotik, enzymů, vitamínů, antioxidantů a organických kyselin.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli je vhodné pít kombuchu v těhotenství, případně i během kojení? Kombuchu jsme začali dělat doma, ale jednou jsem objednala koupenou a bylo na ní napsáno - obsah alkoholu asi 1,2% a nevhodné užívat pro děti, těhotné a kojící.
Moc děkuji

Tato informace je ze zákona povinná právě kvůli alkoholu. U fermentovaných nápojů dochází ke tvorbě ethanolu, který vytvářejí kvasinky alkoholovým kvašením ze sacharidů. V podstatě i nealkoholické pivo obsahuje určité minimum alkoholu (většinou kolem 0,5 %). Je tak otázkou, kolik alkoholu se vám podaří "vyrobit" v domácích podmínkách u kombuchy, a současně zda budete ochotná konzumovat alkohol v průběhu těhotenství (obecně platí, že těhotné ženy by se alkoholu měly vyhýbat).

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi