Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Kombucha

Kombucha je fermentovaný nápoj, který se vyrábí z černého nebo zeleného čaje, cukru a symbiotické kultury bakterií a kvasinek, známé jako SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). Tento nápoj je známý pro své potenciální zdravotní přínosy, které jsou často připisovány jeho bohatému obsahu probiotik, enzymů, vitamínů, antioxidantů a organických kyselin.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli je vhodné pít kombuchu v těhotenství, případně i během kojení? Kombuchu jsme začali dělat doma, ale jednou jsem objednala koupenou a bylo na ní napsáno - obsah alkoholu asi 1,2% a nevhodné užívat pro děti, těhotné a kojící.
Moc děkuji

Tato informace je ze zákona povinná právě kvůli alkoholu. U fermentovaných nápojů dochází ke tvorbě ethanolu, který vytvářejí kvasinky alkoholovým kvašením ze sacharidů. V podstatě i nealkoholické pivo obsahuje určité minimum alkoholu (většinou kolem 0,5 %). Je tak otázkou, kolik alkoholu se vám podaří "vyrobit" v domácích podmínkách u kombuchy, a současně zda budete ochotná konzumovat alkohol v průběhu těhotenství (obecně platí, že těhotné ženy by se alkoholu měly vyhýbat).

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi