Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Pokud množství lecitinu nebude nepřiměřeně velké, považujte tuto látku nejen za bezpečnou, ale i zdraví prospěšnou (má např. vliv na kognitivní funkce). Lecitin se v potravinářství používá jako antioxidant a emulgátor. V situaci příliš vysokého množství emulgátorů ve stravě (tedy i lecitinu) se hovoří o možném riziku zvýšení propustnosti sliznice střev, což má vliv na rozvoj zánětů a zdravotních problémů s nimi souvisejících.
Toto ale považujte za "specifickou" informaci, protože přebytek lecitinu ve stravě nastává jen v situacích výrazné převahy vysoce průmyslově zpracovaných potravin, případně užívání vysokých dávek doplňků s obsahem této složky.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.