Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Prosím jak je to u obiloviny: OVES? Některé zdroje uvádějí, že je bezlepkový.
Děkuji
Jako bezlepkovou potravinu může výrobce na základě legislativních pravidel označit takovou, která obsahuje méně než 20 mg lepku v 1 kg potraviny. Některé druhy ovsa toto splňují, proto se s tímto označením můžete setkat i přes fakt, že oves je obecně řazen mezi lepkové obiloviny.
Označení "veganský kolagen" je vesměs komerčního původu a cílí na produkty, které svým složením mají podporovat produkci kolagenu v těle, protože se jedná ryze o živočišnou bílkovinu. Základem jejich složení jsou látky nezbytné pro tvrobu kolagenu - aminokyseliny (prolin, lysin a jejich deriváty), vitamín C a některé minerály. V tomto směru není důvod se domnívat, že by měly být méně účinné, než výrobky s živočišnými zdroji.
Poměry luštěnin a obilovin vždy řešte ve vztahu k plánované koncepci jídelníčku. S luštěninami pracujte jako s významným zdrojem bílkovin, tzn. jejich podíl ve stravě by měl vycházet z množství bílkovin, které ve stravě potřebujete zajistit (společně s mléčnými várobky a vejci). V takovém případě je poměr luštěnin vůči obilovinám vedlejší ukazatel.
Pravidla LC nejsou úplně přesně a striktně definována. Základem je omezování přísunu sacharidů, kde jejich nejbohatším zdrojem (s výjimkou technologicky zpracovaných potravin) jsou zrna obilovin a produkty z nich, dále vybrané druhy ovoce a některé luštěniny. V tomto kontextu není problém zařazovat i luštěniny, samozřejmě ale v přiměřeném množství. Jsou bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, minerálů a v některých případech i tuků, podíl sacharidů je u nich poměrně nízký, do koncepce nízkosacharidového přístupu se tak hodí.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.