Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Obiloviny

Obiloviny jsou základním zdrojem energie v lidské stravě a tvoří důležitou součást vyváženého jídelníčku. Jsou bohaté na složité sacharidy, které tělu poskytují dlouhodobý zdroj energie. Dále obsahují množství vlákniny, která podporuje zdravé trávení a pomáhá předcházet některým chronickým onemocněním, jako je například rakovina střev nebo kardiovaskulární choroby. Obiloviny také obsahují řadu důležitých vitamínů a minerálů, včetně vitamínů skupiny B, železa, zinku a hořčíku.

Při konzumaci obilovin je důležité dávat přednost celozrnným variantám, jako je celozrnný chléb, těstoviny nebo rýže. Tyto produkty obsahují všechny části zrna - otruby, klíček a endosperm, a tím pádem i všechny živiny, které zrno obsahuje. Naopak rafinované obiloviny, jako je bílý chléb nebo těstoviny, procházejí zpracováním, při kterém se odstraňují otruby a klíček, a tím i většina živin.

Prosím jak je to u obiloviny: OVES? Některé zdroje uvádějí, že je bezlepkový.
Děkuji

Jako bezlepkovou potravinu může výrobce na základě legislativních pravidel označit takovou, která obsahuje méně než 20 mg lepku v 1 kg potraviny. Některé druhy ovsa toto splňují, proto se s tímto označením můžete setkat i přes fakt, že oves je obecně řazen mezi lepkové obiloviny.

Dobry den, pane Jelinku, chtela bych se zeptat, jak funguji veganske doplnky kolagenu, kdyz kolagen lze ziskat pouze ze zivocisnych potravin? Dale by me jeste zajimalo, jaky by mel byt pomer lustenin a obilovin pro vegetariany? Je to 1:1 v gramech? nekde jsem i zaslechla 3:1 ve prospech obilovin. Moc dekuji!

Označení "veganský kolagen" je vesměs komerčního původu a cílí na produkty, které svým složením mají podporovat produkci kolagenu v těle, protože se jedná ryze o živočišnou bílkovinu. Základem jejich složení jsou látky nezbytné pro tvrobu kolagenu - aminokyseliny (prolin, lysin a jejich deriváty), vitamín C a některé minerály. V tomto směru není důvod se domnívat, že by měly být méně účinné, než výrobky s živočišnými zdroji.
Poměry luštěnin a obilovin vždy řešte ve vztahu k plánované koncepci jídelníčku. S luštěninami pracujte jako s významným zdrojem bílkovin, tzn. jejich podíl ve stravě by měl vycházet z množství bílkovin, které ve stravě potřebujete zajistit (společně s mléčnými várobky a vejci). V takovém případě je poměr luštěnin vůči obilovinám vedlejší ukazatel.

Dobrý den,
v úkolech pro low carb je i zařazení luštěnin. Opravdu od LC patří i luštěniny? Myslela jsem, že obiloviny a luštěniny jsou právě vyřazovány.
Děkuji.

Pravidla LC nejsou úplně přesně a striktně definována. Základem je omezování přísunu sacharidů, kde jejich nejbohatším zdrojem (s výjimkou technologicky zpracovaných potravin) jsou zrna obilovin a produkty z nich, dále vybrané druhy ovoce a některé luštěniny. V tomto kontextu není problém zařazovat i luštěniny, samozřejmě ale v přiměřeném množství. Jsou bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, minerálů a v některých případech i tuků, podíl sacharidů je u nich poměrně nízký, do koncepce nízkosacharidového přístupu se tak hodí.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi