Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Sušené ovoce

Sušené ovoce je výživově bohaté a obsahuje vysoké množství vlákniny, vitamínů a minerálů. Je to skvělý zdroj antioxidantů, zejména polyfenolů, které jsou spojeny s lepším průtokem krve, lepší trávicí zdraví, snížením oxidačního stresu a mnoha dalšími přínosy. Sušené ovoce, jako jsou datle, fíky, meruňky a jablka, jsou také vynikajícím zdrojem vlákniny, která podporuje zdraví střev a pomáhá předcházet zácpě.

Nicméně, sušené ovoce je také vysoko v cukru a kaloriích, což může přispět k přibírání na váze a dalším zdravotním problémům, pokud se konzumuje v nadměrném množství. Navíc, některé sušené ovoce může obsahovat přidané cukry nebo konzervační látky, které mohou negativně ovlivnit zdraví. Proto je důležité číst etikety a vybírat sušené ovoce bez přidaných cukrů nebo konzervačních látek, a konzumovat je s mírou.

Dobrý den,
u dětí 1-3 roky, doporučujete vyhýbat se sušenému ovoci jako zdroji vysoké koncentrace fruktózy?
Děkuji.

Z důvodu obsahu fruktózy určitě ne, i když některé druhy jsou poměrně koncentrovaným zdrojem (rozinky, datle, fíky...), u těchto je rozumnější kontrolovat celkové jejich množství.
Vysoký podíl sušeného ovoce ve stravě je zdrojem nadprůměrného množství vlákniny, u dětí v tomto věku hrozí riziko několikanásobného překročení doporučené denní dávky, což vyústí ve zvýšenou zátěž na střevní trakt. Sušené ovoce je výhodnou součástí stravy, v této věkové kategorii je ale rozumné celkové konzumované množství korigovat.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi