Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Sušené ovoce

Sušené ovoce je výživově bohaté a obsahuje vysoké množství vlákniny, vitamínů a minerálů. Je to skvělý zdroj antioxidantů, zejména polyfenolů, které jsou spojeny s lepším průtokem krve, lepší trávicí zdraví, snížením oxidačního stresu a mnoha dalšími přínosy. Sušené ovoce, jako jsou datle, fíky, meruňky a jablka, jsou také vynikajícím zdrojem vlákniny, která podporuje zdraví střev a pomáhá předcházet zácpě.

Nicméně, sušené ovoce je také vysoko v cukru a kaloriích, což může přispět k přibírání na váze a dalším zdravotním problémům, pokud se konzumuje v nadměrném množství. Navíc, některé sušené ovoce může obsahovat přidané cukry nebo konzervační látky, které mohou negativně ovlivnit zdraví. Proto je důležité číst etikety a vybírat sušené ovoce bez přidaných cukrů nebo konzervačních látek, a konzumovat je s mírou.

Dobrý den,
u dětí 1-3 roky, doporučujete vyhýbat se sušenému ovoci jako zdroji vysoké koncentrace fruktózy?
Děkuji.

Z důvodu obsahu fruktózy určitě ne, i když některé druhy jsou poměrně koncentrovaným zdrojem (rozinky, datle, fíky...), u těchto je rozumnější kontrolovat celkové jejich množství.
Vysoký podíl sušeného ovoce ve stravě je zdrojem nadprůměrného množství vlákniny, u dětí v tomto věku hrozí riziko několikanásobného překročení doporučené denní dávky, což vyústí ve zvýšenou zátěž na střevní trakt. Sušené ovoce je výhodnou součástí stravy, v této věkové kategorii je ale rozumné celkové konzumované množství korigovat.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi