Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Erythritol se vyrábí přirozenou fermentací glukózy, v tomto směru není možné mluvit o vysoce technologicky zprocesované potravině. Nejsou známé žádné vedlejší účinky, jedná se o bezpečnou potravinu. Riziko její konzumace ale stojí na stejných principech, jako u jakýchkoli jiných sladidel - jejich konzumací zesilujete vjem sladké chuti, čímž se zvyšuje potenciální riziko závislosti na sladkém (u dětí je podstatně větší než dospělých). Obecně tady platí rovnice - čím méně se v jídelníčku objevují sladidla, tím lépe.
S erythritolem je situace trochu složitější. Obecně se řadí mezi polyoly, které se v tlustém střevě metabolizují na nižší mastné kyseliny, proto mají nízkou energetickou hodnotu. Výjimkou je právě erythritol, který se vstřebává už v tenkém střevě a většina je vylučována močí, proto se u něj uvádí nulová energetická hodnota, respektive v EU je prezentován jako látka s nulovou hodnotou, v USA se uvádí 0,2 kcal/1 gram.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.