Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Erythritol

Erythritol je nízkokalorické sladidlo, které se nachází v některých druzích ovoce a hub. Patří mezi polyoly (cukerné alkoholy), v těle se metabolizuje velmi pomalu, je vylučován močí. Dosahuje přibližně 70% sladivosti sacharózy (stolního cukru), obsahuje ale pouze 5 % kalorií. Patří mezi oblíbená sladidla, protože nezvyšuje hladinu krevního cukru ani inzulínu.

Ráda bych se zeptala ještě na vhodnost erythritolu pro dospělé a děti? Dá se jeho výroba pro konzumní prodej považovat za průmyslovou? Vím, že se vyskytuje ještě v přirozené podobě ve fermentovaných potravinách a tam bych se mu nevyhýbala.

Erythritol se vyrábí přirozenou fermentací glukózy, v tomto směru není možné mluvit o vysoce technologicky zprocesované potravině. Nejsou známé žádné vedlejší účinky, jedná se o bezpečnou potravinu. Riziko její konzumace ale stojí na stejných principech, jako u jakýchkoli jiných sladidel - jejich konzumací zesilujete vjem sladké chuti, čímž se zvyšuje potenciální riziko závislosti na sladkém (u dětí je podstatně větší než dospělých). Obecně tady platí rovnice - čím méně se v jídelníčku objevují sladidla, tím lépe.

Ráda bych se doptala na erythritol. Na některých výrobcích se udává kalorická hodnota 0 kcal/100 g, někde třeba 20 kcal/100g. Průměrně mají polyoly 2,4 kcal na gram, proto se mi jeví informace o 0 kaloriích jako nereálná. Je to vůbec možné?

S erythritolem je situace trochu složitější. Obecně se řadí mezi polyoly, které se v tlustém střevě metabolizují na nižší mastné kyseliny, proto mají nízkou energetickou hodnotu. Výjimkou je právě erythritol, který se vstřebává už v tenkém střevě a většina je vylučována močí, proto se u něj uvádí nulová energetická hodnota, respektive v EU je prezentován jako látka s nulovou hodnotou, v USA se uvádí 0,2 kcal/1 gram.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi