Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Glutathion

Glutathion je silný antioxidant, který se přirozeně vyskytuje v našem těle. Jedná se o tripeptid skládající se z aminokyselin cysteinu, glycinu a glutaminu. Hraje klíčovou roli v mnoha tělesných funkcích, včetně detoxikace, podpory imunitního systému, neutralizace volných radikálů a regenerace vitaminů C a E. Jeho hladina v těle je snižována především stresem, nemocemi a stárnutím.
Mezi potraviny, které jsou bohaté na složky potřebné pro tvorbu glutathionu, patří česnek, cibule, brokolice, kapusta, avokádo a ořechy. Vyrábí se i do doplňkové výživy jako samotný glutathion nebo v podobě jeho prekurzoru N-acetylcysteinu.

Dobrý den,
jaký je rozdíl (pro člověka, který si chce tento doplněk stravy koupit pro jeho antioxidační účinky s očekávaným dopadem na zmírnění zánětlivé aktivity těla) mezi glutathionem a acetyl-glutathionem? Cenově tam je vcelku velký rozdíl.

Samostatný glutathion má nízkou využitelnost, protože kyselina chlorovodíková jej v žaludku rychle rozpouští. Acetylovaná forma glutathionu má mnohem vyšší stabilitu, do buněk se tak dostává mnohem větší množství tohoto antioxidantu.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi