Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Glutathion

Glutathion je silný antioxidant, který se přirozeně vyskytuje v našem těle. Jedná se o tripeptid skládající se z aminokyselin cysteinu, glycinu a glutaminu. Hraje klíčovou roli v mnoha tělesných funkcích, včetně detoxikace, podpory imunitního systému, neutralizace volných radikálů a regenerace vitaminů C a E. Jeho hladina v těle je snižována především stresem, nemocemi a stárnutím.
Mezi potraviny, které jsou bohaté na složky potřebné pro tvorbu glutathionu, patří česnek, cibule, brokolice, kapusta, avokádo a ořechy. Vyrábí se i do doplňkové výživy jako samotný glutathion nebo v podobě jeho prekurzoru N-acetylcysteinu.

Dobrý den,
jaký je rozdíl (pro člověka, který si chce tento doplněk stravy koupit pro jeho antioxidační účinky s očekávaným dopadem na zmírnění zánětlivé aktivity těla) mezi glutathionem a acetyl-glutathionem? Cenově tam je vcelku velký rozdíl.

Samostatný glutathion má nízkou využitelnost, protože kyselina chlorovodíková jej v žaludku rychle rozpouští. Acetylovaná forma glutathionu má mnohem vyšší stabilitu, do buněk se tak dostává mnohem větší množství tohoto antioxidantu.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi