Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Náhradní sladidla

Náhradní sladidla jsou látky používané k nahrazení cukru v potravinách a nápojích. Jsou oblíbené zejména mezi lidmi, kteří se snaží omezit příjem cukru, ať už kvůli kontrole hmotnosti, zdravotním důvodům, jako je diabetes, nebo prostě z důvodu zdravějšího životního stylu. Náhradní sladidla mohou být syntetická, jako je aspartam, sacharin nebo sukralóza, nebo přírodní, jako je stévie nebo xylitol.

Z hlediska zdraví a výživy jsou náhradní sladidla často považována za zdravější alternativu k cukru, protože obsahují méně nebo žádné kalorie a nezpůsobují nárůst hladiny cukru v krvi. Nicméně, některé studie naznačují, že konzumace náhradních sladidel může vést k zvýšené chuti k jídlu a příjmu kalorií, což může paradoxně vést k přibírání na váze. Navíc, některá syntetická sladidla byla spojena s potenciálními zdravotními riziky, včetně zvýšeného rizika rakoviny. Přírodní sladidla jsou obecně považována za bezpečnější, ale i tak je důležité je konzumovat s mírou.

Jak jsou na tom umělá sladidla? Jsou opravdu špatná jen v tom, že vzniká závislost na sladkém? Která umělá sladidla jsou bezpečná a vhodná pro lidi s cukrovkou? Konkrétně by mě zajímal Erythritol.
Děkuji

Označení "špatná"pro umělá sladidla není úplně dobře vypovídající. Mají jednoznačnou výhodu v nízkém až nulovém obsahu energie, na stranu druhou - stejně jako jakákoli jiná sladidla - zbytečně zvyšují či zesilují vazbu na sladkou chuť, což může vést až k závislosti na sladkém. Hledáte-li v(ý)hodné sladidlo pro diabetiky, považujte za jednoznačného favorita zdroje inulínu (např. čekankový sirup) - jsou přírodního původu, s velmi nízkým podílem energie a současně plní funkci prebiotika.

Dobrý den,
rád bych se zeptal na souvislost konzumace náhradních sladidel s kávou. Dalo by se předpokládat, že glykemická špička se spolu s kofeinem bude vzhledem k rychlejšímu vstřebávání zvyšovat i přes jejich nižší glykemický index? Je tedy rozumné omezit u klientů s prediabetes kávu i přes její benefity, aby se zatížení slinivky omezilo a hodnota glykovaného hemoglobinu, tedy tříměsíčního cukru, se rychleji normalizovala?

Pokud se jedná o náhradní sladidla, která jsou nízkokalorická (což jsou prakticky všechna), nehrozí riziko nepřiměřeného zvyšování krevní glykémie ani v kombinaci s kávou.
Debatovat lze o tom, zda je káva zdraví prospěšná, protože zdravotní benefity, které se o ní prezentují, jsou většinou vztažené ke zdravé populaci, a současně u jedinců s poruchami metabolismu se ukazuje, že její vedlejší účinky ovlivňují zdraví v mnohem větším rozsahu. Navíc je potřeba brát v potaz individualitu jedince, protože metabolizace kofeinu je řízena primárně genetikou, od čehož se odvíjí celkový vliv konzumace kávy na každého z nás.
U diabetiků nejsem zastánce používání náhradních sladidel nejen z důvodu, že jsou zbytečná (= sladidla nejsou nezbytná), ale i proto, že jsou ve svém smyslu kontraproduktivní. Chcete-li dělat výjimky, používejte zdroje inulínu (např. čekankový sirup), který funguje i jako prebiotikum.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi