Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Lactobacily

Lactobacily jsou rodem bakterií, které jsou součástí skupiny tzv. probiotik. Probiotika jsou živé mikroorganismy, které, pokud jsou konzumovány ve správném množství, přinášejí zdravotní prospěch hostiteli. Lactobacily jsou přirozenou součástí střevní mikroflóry a jsou známy svou schopností fermentovat cukry na kyselinu mléčnou, což pomáhá udržovat zdravé pH v našem trávicím systému.

Z hlediska výživy a zdraví jsou lactobacily velmi důležité. Pomáhají při trávení, podporují imunitní systém a mohou přispívat k prevenci některých typů průjmu. Také se ukázalo, že mohou pomoci při léčení některých střevních onemocnění, jako je syndrom dráždivého střeva nebo Crohnova choroba. Lactobacily lze najít v mnoha fermentovaných potravinách, jako je jogurt, kefír, kysané zelí a kimchi.

Dobrý den, pane Jelínek,
co si myslíte o vyšetření střevního mikrobiomu, které nabízí různé kliniky a laboratoře? Doporučíte nějakou laboratoř, máte zkušenost? Dále se chci zeptat, pokud se člověk stravuje zdravě, hýbe se, nekouří, nepije, jaké by jste konkrétně doporučil Lactobacily, probiotika..?
Děkuji za odpověd.

Analýza mikrobioty svůj smysl má, protože poskytne informace, ke kterým se jiným způsobem nedostanete. Je potřeba mít na mysli, že analytické metody se neustále vyvíjí, do budoucna budou poskytovat mnohem přesnější informace, to platí i o jejich interpretaci. Určitou nevýhodou je cena vyšetření, u nových technologií je to ale běžné. Pokud hledáte vhodnou laboratoř, vybírejte vždy na základě toho, co za požadované finance nabízí, tzn. jaké informace poskytne a především s jakou mírou vztahu k vaší individualitě.
V případě suplementace probiotiky je to jednoduché - trh se velmi rychle vyvíjí, trendy směřují buď k co nejširšímu počtu kmenů obsažených v každé dávce, nebo naopak k zastoupení menšího počtu specifických zástupců s cílem ovlivnit konkrétní metabolické pochody. Záleží tedy na tom, kam cílíte. Obecně ale platí, že neprohloupíte, když budete preventivně užívat přípravky s širším spektrem Lactobacilů.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi