Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Omega-6

Omega-6 je typ esenciální mastné kyseliny, kterou lidské tělo nedokáže samo vytvořit, a proto ji musíme získávat z potravy. Tyto mastné kyseliny jsou důležité pro správnou funkci našeho těla, zejména pro růst a vývoj, a hrají klíčovou roli v procesu zánětu a hojení ran. Omega-6 mastné kyseliny se nacházejí v mnoha rostlinných olejích, ořeších a semenech.

Přestože jsou omega-6 mastné kyseliny pro naše zdraví důležité, je také důležité udržovat správný poměr mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami. V západní stravě je tento poměr často narušený ve prospěch omega-6, což může vést k zánětlivým stavům a zvýšenému riziku chronických onemocnění. Proto je důležité sledovat příjem těchto mastných kyselin a případně upravit stravu tak, aby byl poměr mezi omega-6 a omega-3 vyvážený.

Dobrý den,
jsou nějaké projevy přebytku omega 6 nad omega 3? Myslím tím nějaký projevy, ukazatele v běžném životě , podle kterých zle usuzovat ,že jsou tyto tuky v nepoměru.
Děkuji.

Pokud je podíl O6 vůči O3 příliš vysoký, dochází na obecné úrovni ke zvýšené produkci prozánětlivých faktorů v organismu. Jedná se o stav, který de facto na subjektivní úrovni vůbec nemusíte pocítit, v dlouhodobé perspektivě se ale metaboilická rovnováha posouvá do stavu, ve kterém dává prostor ke vzniku zánětů (toto je nejčastěji spojováno se vznikem aterosklerotických problémů, metabolickým syndromem či diabetem druhého typu - tedy zdravotním komplikacím, které se rozvíjí postupně).
V praxi je potíž v tom, že tyto skupiny MK jsou z důvodu konvenčního způsobu stravování ve výrazném nepoměru i u jedinců, kteří jsou jinak úplně zdraví, netrpí nadváhou a v podstatě je nic netrápí, k prvním vážnějším komplikacím můe docházet až po dlouhých letech udržování takového nepoměru.

Dobrý den, pane Jelínku,
zmiňujete vliv nadbytku omega 6 mastných kyselin na organismus jako převažující problém moderní doby v tématu O3 a O6. Jak je to ale v případě nepoměru na straně převahy O3? Jaké problémy mohou nastat? Např. u časté konzumace většího množství konopných semen nebo lněného oleje ("protože je to přece zdravé") bez znalosti poměru, který je důležitý pro rovnováhu organismu.
Děkuji za odpověď

Situace převahy omega-3 tuků je vzácný jev, v přirozených podmínkách v podstatě ani nenastane, je třeba jej vyvolat uměle užíváním suplementů.
Konzumací rostlinných zdrojů přijímáme kyselinu alfa-linolenovou (ALA), kterou je organismus nucen přeměnit na EPA a DHA, od kterých se odvíjí standardně prezentovaný účinek O3. Tento konverzní poměr je ale velmi nízký, tzn. zvýšeným příjmem ALA výsledné hodnoty poměru O3:O6 v organismu neovlivníte směrem k převaze O6.
Přiliš vysoký příjem O3 (DHA, EPA) má především negativní dopad na koagulaci krve - zhoršuje krevní srážlivost, vzniká tak riziko zvýšeného krvácení.

Dobrý den, pane Jelínku,
nedávno jsem byla na přednášce a lektorka upozorňovala na ořechy obecně, že maximum je tak dvě hrsti týdně jelikož u nich převažují omega 6 nad omega 3. Tudíž častá konzumace může pak podporovat záněty v těle. Já osobně ořechy konzumuji přibližně hrst denně, většinou předem namočené. Dělám tedy chybu? Je opravdu u všech ořechů poměr omega 6 a 3 takto nevýhodný? V lekcích toto rozepisujete jen u lískových ořechů, kde se zrovna tato informace potvrzuje, ale je tomu i tak u ostatních ořechů?
Ještě dotaz na kešu ořechy. Jak poznám, že jsou čerstvé, nezoxidované? Jsou vůbec případné plísně okem viditelné? Měl byste nějaký tip, kde zakoupit kvalitní ořechy?
Děkuji za odpověď.

V žádném případě chybu neděláte. Faktem je, že ořechy v průměru obsahují vysoký podíl omega-6 tuků, což je ve vztahu k omega-3 nevýhodné, jedná se ale o informaci vytrženou z kontextu. Klíčové je kontrolovat poměr o3 a o6 v celodenní koncepci stravy, kde je na každém z nás, jakou cestou v podobě preferencí jednotlivých skupin potravin budeme kráčet.
Stav pokročilé oxidace u kešu poznáte primárně podle barvy - s rostoucím stupněm oxidace se mění směrem ke žluté. Plísně většinou poznáte pouhým okem - mají bílou, šedou až černou barvu.
Ořechy kupujte nejlépe vážené, ne balené, kde nemáte takový prostor vizuálně zhodnotit jejich kvalitu.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi