Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Nadýmání

Nadýmání je stav, kdy se v trávicím systému hromadí nadbytečné množství plynů, což může způsobovat nepohodlí, bolest, pocit plnosti nebo rozpínání v břiše. Tento jev je často spojen s konzumací určitých druhů potravin, které tělo špatně tráví, jako jsou luštěniny, zelí, cibule, brokolice, květák, soda, alkohol nebo některé druhy ovoce. Nadýmání může být také důsledkem přejídání, rychlého jídla, konzumace mastných jídel nebo pití při jídle. Nadýmání samo o sobě není zdravotně nebezpečné, ale může být nepříjemné a ovlivnit kvalitu života jedince. V některých případech může být také příznakem jiných zdravotních problémů, jako je syndrom dráždivého tračníku, celiakie, gastroezofageální refluxní choroba (GERD) aj. Proto je důležité konzultovat přetrvávající nebo závažné případy nadýmání s lékařem. Správná výživa a stravovací návyky mohou pomoci předcházet nebo zmírnit nadýmání.

Dobrý den,
může být fruktózová intolerance jen částečná? Myslím tím, že ne až s tak dramatickým průběhem jak popisujete a tedy enzym tam je, jen je ho méně? Já osobně se dlouho zkoumala, co mi způsobovalo nadýmání, až jsem zjistila, že je to fruktóza, ale primárně mi vadilo ovoce - jablka, hrušky, meruňky...ne bobulové ovoce, rozinky, med, hrášek, květák, růžičková kapusta, červená cibule. Když vyřadím tyto potraviny, v principu mi nedělá problém skoro žádná potravina...
Dá se běžně nějakým testem zjistit tato intolerance?
Děkuji.

Fruktózová intolerance se nejlépe potvrzuje genetickým vyšetřením. Je možné provést i dechový test, který určuje koncentrace vodíku a metanu ve vydechnutém vzduchu po požití přípravku s fruktózou (tento je ale méně přesný).
U intolerancí platí obecně fakt, že jejich závažnost se odvíjí od míry produkce patřičných enzymů - nesnášenlivost tak může být i tzv. "částečná", kdy určité množství látky můžete konzumovat bez zjevných nežádoucích příznaků.

Dobry den.
V lekcich bylo vicekrat zmineno, ze nektere druhy koreni lze (vedle namaceni, kliceni, fermentace, tepelne upravy...) pouzit ke zmirneni nezadouciho nadymani po konzumaci lustenin. Mohl byste, prosim, upresnit, ktera koreni sem patri?
Dekuji.

Těchto je celá řada, jedná se primárně o druhy, které podporují tvorbu zažívacích enzymů a šťáv, čímž zefektivní celý proces trávení. Nejvýznamnější jsou kmín, koriandr, libeček, pepř, fenykl, zázvor, případně směsi typu kari.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi