Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Nadýmání

Nadýmání je nepříjemný stav, který je často spojen s nadměrným hromaděním plynu v trávicím systému. Tento plyn se může hromadit v důsledku konzumace určitých potravin, které tělo obtížně tráví, nebo kvůli nadměrnému polykání vzduchu během jídla a pití. Nadýmání může být také důsledkem některých zdravotních stavů, jako je syndrom dráždivého střeva, refluxní choroba, celiakie, gastroenteritida, střevní obstrukce nebo jiné trávicí poruchy.

Z hlediska výživy je důležité vědět, že některé potraviny mohou nadýmání zhoršovat. Mezi tyto potraviny patří luštěniny, zelí, květák, brokolice, cibule, soda, celozrnné potraviny a některé druhy ovoce. Tyto potraviny obsahují určité druhy cukrů a vlákniny, které mohou způsobovat nadýmání. Pokud trpíte nadýmáním, může být užitečné sledovat, jaké potraviny způsobují tento stav a pokusit se je omezit nebo nahradit jinými, které tento problém nezpůsobují.

Dobrý den,
může být fruktózová intolerance jen částečná? Myslím tím, že ne až s tak dramatickým průběhem jak popisujete a tedy enzym tam je, jen je ho méně? Já osobně se dlouho zkoumala, co mi způsobovalo nadýmání, až jsem zjistila, že je to fruktóza, ale primárně mi vadilo ovoce - jablka, hrušky, meruňky...ne bobulové ovoce, rozinky, med, hrášek, květák, růžičková kapusta, červená cibule. Když vyřadím tyto potraviny, v principu mi nedělá problém skoro žádná potravina...
Dá se běžně nějakým testem zjistit tato intolerance?
Děkuji.

Fruktózová intolerance se nejlépe potvrzuje genetickým vyšetřením. Je možné provést i dechový test, který určuje koncentrace vodíku a metanu ve vydechnutém vzduchu po požití přípravku s fruktózou (tento je ale méně přesný).
U intolerancí platí obecně fakt, že jejich závažnost se odvíjí od míry produkce patřičných enzymů - nesnášenlivost tak může být i tzv. "částečná", kdy určité množství látky můžete konzumovat bez zjevných nežádoucích příznaků.

Dobry den.
V lekcich bylo vicekrat zmineno, ze nektere druhy koreni lze (vedle namaceni, kliceni, fermentace, tepelne upravy...) pouzit ke zmirneni nezadouciho nadymani po konzumaci lustenin. Mohl byste, prosim, upresnit, ktera koreni sem patri?
Dekuji.

Těchto je celá řada, jedná se primárně o druhy, které podporují tvorbu zažívacích enzymů a šťáv, čímž zefektivní celý proces trávení. Nejvýznamnější jsou kmín, koriandr, libeček, pepř, fenykl, zázvor, případně směsi typu kari.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi