Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Pickles

Okurky nakládané v soli, kyselině octové a vodě, známé jako pickles, jsou oblíbenou pochoutkou po celém světě. Z hlediska výživy jsou pickles bohaté na vitamíny a minerály, zejména vitamín K a železo. Díky procesu kvašení jsou také dobrým zdrojem probiotik, které podporují zdraví střev a imunitního systému.

Nicméně, i když pickles mohou být zdravé, je důležité si uvědomit, že jsou také vysoko v sodíku. Nadměrný příjem sodíku může vést k vysokému krevnímu tlaku a jiným zdravotním problémům. Proto by měly být pickles konzumovány s mírou, zejména lidmi s již existujícími zdravotními problémy, jako je hypertenze.

Dobrý den,
kupuji pravidelně kvašené zelí v bio kvalitě, ale pasterizované, je lepší takto upravené byť kvašené zelí nekonzumovat, nebo má alespoň nějakou prospěšnost?
Prozradíte prosím váš recept na chutné pickles? Kdykoliv ho udělám, tak ho do sebe těžko soukám, protože mi nechutná a rodině ho už vůbec nabídnout nemohu, snesou jen to kupované kvašené :)
Jak často prosím doporučujete konzumovat kvašené mléčné výrobky a zvlášť v chladných měsících?
Moc děkuji!

Pokud je daný výrobek jen pasterizovaný a neobsahuje žádné konzervační látky, tak se jedná o smysluplnou potravinu. Mikrobiotická aktivita je sice potlačena, výrobek ale prošel fermentací, což je klíčové.
U výroby pickles je třeba experimentovat, v podstatě se jedná více o umění než vědu, protože základ je jasný - nádoba, struhadlo, zelenina, sůl. Výsledek v oblasti chuťové atraktivity se odvíjí od čerstvosti zeleniny, zastoupených druhů zeleniny (kořenová vs. listová - chuť hodně závisí na množství vody, je výhodnější používat i kořenové druhy, které obsahují vyšší podíl vody), množství soli, způsobu komprese v nádobě, teplotě skladování.
Fermentované potraviny s ohledem na jejich výhody by měly být nedílnou součástí jídelníčku, a to nejlépe každý den. S ohledem na obsah soli v pickles postačí menší dávky, klíčová je ale pravidelnost.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi