Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Bilkoviny

Bilkoviny (proteiny) jsou základní stavební jednotkou těla a hrají klíčovou roli v mnoha tělesných funkcích. Jsou nezbytné pro růst a opravu tkání, produkci enzymů a hormonů, a také pro správnou funkci imunitního systému. Jsou složeny z aminokyselin, z nichž některé tělo nedokáže samo vytvořit a musí je získat z potravy.
Pro zdraví a harmonické fungování metabolismu je důležité konzumovat dostatečné množství bílkovin. Jejich nejbohatším zdrojem jsou maso, ryby, mléčné výrobky, vejce, ořechy, semena a luštěniny.

Dobrý den pane Jelínku,
mám otázku ohledně trávení bílkovin. Když trávení bílkovin trvá nejdéle je tedy pro sportovce lepší, aby měli žaludek prázdný? Nebo alespoň já to tak chápu. Proč se tedy na některých proteinech (na cvičení) píše užít před nebo po tréninku? Jak by to tedy mělo být správně?
Děkuji.

Pokud řešíte konzumaci bílkovin ve vztahu ke sportovní aktivitě, platí, že je kontraproduktivní zatěžovat tělo jejich trávením krátce před zátěží. Proteiny v doplňkové výživě jsou sice technologicky zpracované do stavu, kdy se (ve srovnání s jejich protějšky v potravinách) poměrně dobře tráví, pořád ale nedává smysl (= je zbytečné) je přijímat. Výrobci sportovní doplňkové výživy u těchto produktů vždy tlačí na prodeje a občas prostě prezentují doporučení, které je v rozporu se základními principy. Malou (= statisticky bezvýznamnou) výjimkou je fitness komunita, která z důvodu snahy o extrémní podporu proteoanabolismu svalové tkáně užívá menší množství proteinů i před výkonem. Aby toto mělo smysl, je nutné preferovat co nejlépe stravitelné formy (ideálně hydrolyzované) a současně v menším množství a s dostatečným časovým odstupem od tréninku.

Dobrý den,
v kapitole o lecitinu uvádíte mj., že pomáhá při rozpouštění nežádoucích tukových a cholesterolových usazenin. Znamená to, že navzdory tvrzení klasické medicíny může lecitin a snad i jiné látky přece jen přispět ke snížení "zanesení" cév aterosklerotickými pláty ?
Děkuji předem za odpověď

Toto je trochu složitější téma, protože na aterosklerotické procesy má vliv celá řada faktorů, současně ale není známo, že by jakákoli látka transparentním způsobem odstraňovala aterosklerotické nánosy v cévách. Ortodoxní medicína žije stále v zajetí představ, že strava nemá vliv na odstraňování už vzniklých aterosklerotických plaků, a současně tvrdí, že stav aterosklerózy je nevratný. Toto přesvědčení staví na postulátu, že není k dispozici dostatek důkazů, které by toto skutečně potvrdily, což je v oblastech řízených pravidly moderní vědy v podstatě v pořádku. Dokud neproběhne dostatek seriozních výzkumů, které ve výsledku poskytnou jasné důkazy, medicína svůj přístup nezmění.
Z dílčích výzkumů víme, že na průběh ateriósklerozy má pozitivní vliv nejen lecitin (resp. fosfolipidové komplexy, které jsou jeho součástí), ale i rozpustné formy vlákniny, antioxidanty, omega-3 MK (přesněji poměr O3:O6), podíl bílkovin v jídelníčku včetně jejich struktury, (záporná) energetická bilance, půsty... Převládá názor, že nejdůležitější pro dosažení požadovaného efektu je dlouhodobá práce se všemi faktory, tedy celostní přístup ke stravování.

Dobrý den,
jak je to s příjmem bílkovin u kojících žen? Kojení je dost energeticky náročně, je potřeba vyšší příjem?

Kojení je energeticky náročný proces, vyšší příjem energie v tomto období je proto na místě. Nárůst tělesné hmotnosti v průběhu těhotenství je záměr přírody, skrze který si matka vytváří energetickou rezervu postupně spotřebovávanou při kojení. Ve vztahu k modernímu pojetí výživy je proto možné tvrdit, že kojení je pro matku přirozeným procesem redukce hmotnosti. To samozřejmě platí v situaci, kdy kojící žena nijak dramaticky nezvyšuje příjem energie.
Z nutričního hlediska je ale v období kojení vhodné mírně zvednout podíl bílkovin ve stravě, standardně se doporučuje o 20-30 % více než v době před otěhotněním (jako průměr se uvádí kolem 80 g za den, tuto hodnotu berte ale s rezervou, protože neodráží individuální potřeby jedince).

Dobrý den,
když je vápník v máku téměř nevyužitelný, mohu mák vnímat alespoň jako dobrý zdroj bílkovin? Např. v oblíbených makových buchtách/koláčích, kde je mák ve velkém množství. Snažím se najít alespoň nějaký přínos této oblíbené suroviny.
Děkuji.

Vápník obsažený v máku využitelný v lidském organismu je, pouze je třeba počítat s tím, že přítomné alkaloidy jeho biologickou využitelnost snižují. Mák tak sice patří mezi nejbohatší zdroje vápníku, ne ale nejvýhodnější. To na stranu druhou neznamená, že je nezbytně nutné se mu jako zdroji kalcia úplně vyhýbat. V situaci, kdy je mák zralý, tzn. obsah alkaloidů je nízký, má smysl s touto potravinou v kuchyni pracovat.
Obsah bílkovin v máku je na podobné úrovni, jako u ostatních semen či ořechů, tzn. poměrově vůči ostatním složkám určitě ne nezajímavý.
Při hodnocení této potraviny vždy kalkulujte se dvěma klíčovými charakteristikami:
1. První je množství tuků, které jsou zastoupené v největším objemovém množství. Z pozice obsažené energie mohou při větším podílu konzumovaného máku výrazně ovlivnit energetickopu bilanci.
2. Druhou je obsah opiátů, jejichž koncentrace je vysoká u nezralých makovic. V menším množství jsou obsažené i ve zralém máku, mají schopnost negativně ovlivňovat fungování nervové soustavy.

Dobrý den,
Pokud bych měl dosáhnout optimalniho počtu bilkovin za den pomocí jen rostliných zdrojů, byly by lušteniny a obiloviny zastoupeny u sportovců vice, než jednou denně. Je pro pestrost je v pořadku, pokud si dám kombinaci lušteniny obiloviny i 3xdenně včetně jen quinoi, pohanky apod v porci?

Jak kombinovat ostatní zdroje např. semena a zeleninu?

Jak je třeba vnímat množství obilovin a luštěnin v jedné porci, pokud je limitni jedna AMK mělo by být např. u cile 100g porce rozděleno na 50g obiloviny a 50g luštěniny. Jaký poměr je pro praxi prijatelný?

Při ryze veganské stravě je to samozřejmě logická úvaha, v podstatě i jediná možná. V dané situaci ale musíte počítat s tím, že objem bílkovin za den by z důvodu zákona limitní aminokyseliny musel být podstatně větší, než v situaci smíšené stravy. Vzniká tak otázka, zda by sportovec byl vůbec schopen sníst tak velké množství jídla, protože na uváděné zdroje bílkovin je vázaný určitý objem sacharidů a vlákniny. To současně z antinutričních důvodů vede k nižší biologické využitelnosti a větší zátěži na trávení, z hlediska celkové efektivity se tak bez ohledu na poměry luštěnin a obilovin včetně zastoupení dalších rostlinných zdrojů bílkovin bavíme o vysoce nevýhodném postupu.
Celkovou bilanci můžete zlepšit používáním proteinových doplňků rostlinného původu, které jsou zbavené těchto zátěžových látek a jsou mnohem lépe stravitelné.

Dobrý den,
chci se zeptat, zda po cvičení nastartují anabolické procesy pouze bílkoviny? Má stejný efekt jako ovoce i proteinový prášek či aminokyselinový nápoj?
Děkuji

Anabolizující pochody ve svalové tkáni jsou výsledkem souboru několika faktorů, ne jenom příjmu sacharidů či bílkovin. Pokud půjdeme cestou úvah v oblasti příjmu těchto dvou živin, vyvstane před námi dilema, v jakých objemech kombinovat tyto dvě makrosložky, v jakém časovém odstupu po zátěži, v jaké kvalitě...V podstatě jde o to, že konzumací čistých sacharidů po zátěži nastartujete pochody vedoucí k regeneraci glykogenu ve svalech, navíc je to silně energii šetřící postup (z hlediska náročnosti trávení) ve srovnání se situací, kdy po tréninku nejprve přijmeme bílkoviny. Ty jsou náročně stravitelné, tedy energeticky vyčerpávají. Na stranu druhou startují anabolizující pochody ve svalové tkáni podporou produkce růstového hormonu, který je příjmem samotných sacharidů po zátěži naopak blokován. Z toho důvodu se hledají postupy, které by v praxi "zabily dvě mouchy jednou ranou". Faktem je, že vrcholoví siloví sportovci díky extrémní zátěži mají natolik zrychlený svalový metabolismus, že ve srovnání se svými rekreačními protějšky nemají problém ihned po zátěži přijmout proteinový koncentrát, jejich trávicí trakt se s tím "popere" (= použije k regeneraci glykogenu glykogenní aminokyseliny z proteinů). Nejlépe toto zvládají jedinci, kteří navíc ještě užívají různé podpůrné prostředky anabolizujícího rázu (doping), kdy úroveň jejich metabolismu je prakticky nesrovnatelná s obyčejným člověkem.
Pokud patříte mezi "normální smrtelníky", kterým nejde o trhání světových rekordů, doporučil bych obecně preferovaný (a současně vcelku přirozený) postup, kdy nejprve po zátěži přijmete jednoduché a rychle stravitelné sacharidy (např. z ovoce), po několika desítkách minut (20-40) pak hlavní porci jídla s dostatkem dobře stravitelných bílkovin. Určitou formou kompromisu jsou tzv. gainery, které vše slučují. Jejich nevýhoda ale spočívá v přítomnosti aditiv a spousty synteticky vyrobených živin (např. vitamíny, antioxidanty).

Dobrý den,
ráda bych se zeptala na otázku, která mi již dlouho vrtá hlavou a internetové články jsou plné negujících se názorů. Zajímá mě, proč někteří sportovci a i kulturisté, lidé s větším množstvím svalové hmoty, na večer jedí tvaroh, protein aj. potraviny s větším množstvím bílkovin? Je to proto, aby po dobu spánku svaly stále pracovaly a "neubývaly"? Vzhledem k tomu, že na trávení bílkovin je potřeba nejvíce energie.
Předem moc díky za odpověď a krásný večer.

Ano, rozumíte tomu správně. Cílem této skupiny sportovců je maximálně podpořit proteoanabolismus ve svalové tkáni a současně zabránit (potenciální) ztrátě svalové hmoty. Jelikož je toto jejich jediným cílem, nehledí se na zdravotní dopad takových manipulací. Smutným faktem pak je, že se tyto informace šíří i mezi sportovce ostatních odvětví, v extrému i mezi nesportující populaci, bohužel se všemi zdravotními následky.

Dobrý den,
ad proteinové suplementy pro děti od 1 roku - který byste prosím doporučil jako vhodnější, když ne konopný?

Konopný není špatnou volbou, jen je potřeba respektovat fakt, že obsahuje vyšší podíl vlákniny a toto zohlednit v celkovém denním příjmu. V podstatě totéž platí u jakýchkoli jiných rostlinných proteinů, kde se koncentrace bílkovin pohybuje kolem 50 - 60%. Pokud zvolíte produkty s vyšším podílem bílkovin (hrachové, rýžové, syrovátkové), tyto jsou většinou kvalitnější (= technologicky lépe zpracované), v naprosté většině případů mi přijde zbytečné je dávat takto malým dětem (jejich potenciál využije především dospělá populace).

Dobrý den,
ráda bych se zeptala na GHI máslo. Uvádí se, že je velmi vhodné pro zánětlivá střeva, díky kyselině máselné. Obsahují i jiné oleje takovéto množství kyseliny máselné? A dá se považovat za léčebný prostředek na záněty zažívacího ústrojí? Popřípadě je nějaký zásadní rozdíl mezi Bio ghi z kravského mléka a GHI z ovciho a kozího mléka? Ptam se, jestli je zdravější, vzhledem k tomu, že jsou bílkoviny odstředěny a zůstane pouze tuk.
Děkuji za odpověď

Nejbohatším zdrojem kyseliny máselné je tuk přežvýkavců, největší koncentrace se nachází v másle (může obsahovat až 3-4 % této mastné kyseliny) a v některých mléčných fermentovaných produktech (např. parmezán). Dále najdete k. máselnou v nápojích kvašených kombuchou (čím více prokvašená tekutina je, tím více této mastné kyseliny obsahuje).
Kyselina máselná má skutečně prokázané zdraví prospěšné účinky, je vztahována k funkci sřevního biomu, kde podporuje např. protizánětlivé pochody. V určitých případech je možné ji považovat za podpůrný léčebný prostředek, je pouze potřeba dávat pozor na používané zdroje. Např. jako součást mléčného tuku je provázena vysokým podílem dalších nasycených tuků, takže tento zdroj je rizikový ve smyslu nepřiměřeného zvyšování příjmu nasycených tuků. Jako výhodné se ukazuje přiměřené zařazování vybraných mléčných produktů do jídelníčku společně s uváděnými nápoji z kombuchy, a užívání probiotických kultur, které v trávicím traktu zajišťují produkci kyseliny máselné. Je jen otázkou, zda zvolit monokultury v podpobě suplementů, jejichž konzumací nepodporujeme rozvoj diverzity mikrobioty, nebo půjdeme cestou preferování fermentovaných produktů, u kterých vybrané druhy mikroorganismů samy produkují tuto důležitou látku.
Každý druh savčího mléka obsahuje jiné složení tuků, nejvyšší podíl kyseliny máselné je u skotu. Neznamená to ale, že je nezbytně nutné preferovat jen tento zdroj - např. kozí tuk obsahuje spektrum trans mastných kyselin, které silně podporují aktivitu imunitního systému. Každou potravinu je proto třeba vnímat komplexně, jelikož disponuje celou řadou výhod i nevýhod a jednostranné protežování jednoho faktoru je v celostním pojetí silně kontraproduktivní.

Dobrý den,
jak je to u bílkovin při problémech s ledvinami, vzhledem k tomu, že jsou nejdůležitější makroživinou? Odstranit ze stravy je téměř nelze (asi to ani není žádoucí), v jakém množství by se tedy měly/neměly konzumovat?

Vždy záleží na tom, o jakou funkční poruchu se jedná. Na základě konkrétní diagnózy se pak upravuje (snižuje) příjem bílkovin, standardně na hodnoty kolem 0,6-0,8 g / 1 kg tělesné hmotnosti (přesné hodntoy ale určuje ošetřující lékař).

Dobry den.
Chtel bych se zeptat, že kdyz bilkovina projde fermentacnim procesem, je pak lip stravitelna? Mam na mysli rostlinne bilkoviny. Treba v sojovem mleku.
Dekuji

Každou potravinu, která projde fermentačním procesem, trávicí trakt lépe zpracovává. Fermentace enzymaticky naštěpí některé složky v potravině, usnadní tak tím práci našemu trávení. U rostlinných zdrojů bílkovin to platí obzvlášť, protože jsou v potravině provázány se sacharidy a vlákninou, které fermentačním pochodům podléhají taktéž.

Dobrý den,
zajímalo by mě jak je to s veganstvím u dětí. Vzhledem k tomu, že děti mají potřebu příjmu vápníku a bílkovin ještě vyšší než dospělí a také je potřeba dostatečný příjem O-3 a B12...je vůbec možné sestavit správně nastavený jídelníček?
Děkuji za odpověď.

Z pohledu moderních poznatků o výživě, kde jsou definována "optimální" rozpětí příjmu ve stravě sledovatelných živin, je veganská koncepce stravy pro děti hned v několika oblastech nedostačující - nejčastěji se poukazuje na nedostatek vápníku, vitamínu B12, železa, omega-3 tuků, problematický je i přebytek antinutričích látek.
Deficitní látky je možné poměrně snadno dodat podpůrnou suplementací, je ale otázka, v jakém rozsahu toto bude pro vyvíjející se organismus v pořádku (nejen v oblasti nutričního přístupu, ale i formování vztahu k jídlu).

Dobry den pane Jelínku,

rád bych se zeptal, jestli ke opravdu významný rozdíl mezi běžně kupovanými nebio vejci a vejci domácími. Jde mi vyloženě o obsah kvalitních bílkovin a ostatních tělu prospěšných látek.

Děkuji za odpověď

Rozdíl mezi nimi je, je třeba je vnímat na několika úrovních. Obsah bílkovin je plus mínus stejný, výraznější rozdíly jsou především u:
1. Obsahu mikroživin (vitamínů, minerálních látek a antioxidantů) - jejich množství se odvíjí od složení stravy slepic, kde v některých směrech mají navrch velkochovy (skrze krmné směsi fortifikované některými látkami), jindy naopak slepice z volného výběhu.
2. Obsahu některých mastných kyselin - nejčastěji se jedná o omega-3 tuky, kde i tady se jejich obsah ve vejcích mění s ohledem na podíl ALA ve stravě slepic (někdy může být cíleně navyšován lněnými semínky).
Ve výsledku tak není možné paušálně označit žádný způsob chovu za nutričně výhodnější, je to otázka přístupu konkrétního zemědělce.
Často se ale cituje rozdíl kvalitativní ve smyslu obsahu či naopak absence xenobiotik, kde obecně platí, že kvalitnější v tomto smyslu jsou vejce slepic z volného výběhu.

Dobrý den,
přítel je po operaci a přišel o jednu ledvinu.
Ledvinovouu dietu bude muset dodržovat už celý život s omezením bílkovin na polovinu? V případě, že stávající ledvina funguje normálně, lze se stravovat standardně s tím, že stačí omezit, nejlépe úplně vypustit alkohol a kávu a omezit sůl?

Pokud je druhá ledvina zdravá, není obecně potřeba dodržovat přísná dietní opatření. To znamená, že můžete jíst "normálně" ve smyslu standardně doporučovaných poměrů makrosložek, preventivně je ale žádoucí ji zbytečně nepřetěžovat (vysokým příjmem alkoholu, soli, bílkovin...).

Můžu se zeptat jaký máte názor na protein/bílkoviny ziskavane z cvrčků? Jsou opravdu tak hodnotné jak se tvrdí ?

Bílkoviny hmyzu mají vysokou biologickou hodnotu, v tomto směru kvalitní jsou. V současné době je jejich cena mírně vyšší, což souvisí s chovem a způsobem zpracování, do budoucna se ale tento parametr bude postupně zlepšovat. Svým způsobem vnímejte hmyzí produkty jako jednu z klíčových složek stravy budoucnosti, i když je otázkou, do jaké míry tento trend zasáhne gastrokulturu západního světa, tedy Evropu a severní Ameriku, která se historicky ke konzumaci hmyzu staví spíše zády (důvodem jsou především předsudky).

Dobrý den pane Jelínku.
Mám jen takový dotaz k upřesnění. Když budu stanovovat množství bílkovin na kg váhy (totéž i u sacharidů a tuků) klienta (tedy, když to nezadám do hry ZOF), který chce hubnout, mám brát v potaz jeho současnou váhu nebo teoreticky váhu budoucí, které chce dosáhnout nebo jeho váhu přiměřeně poníženou např. o 5 - 10 kg, kdyby byl rozdíl současné a budoucí váhy klienta velmi markantní?
Děkuji

Vždy je optimální tyto hodnoty upravovat, a to na základě změny tělesné hmotnosti či tělesné konstituce. Výpočet množství makroživin kontrolujte i ve vztahu k jejich procentuálnímu zastoupení z celkového příjmu energie, ne vždy gramáže odpovídají procentům. Budete-li sledovat vývoj změn u klienta, budete mít i možnost provádět potřebné úpravy, cesta k dosažení výsledku tak bude o to efektivnější.

Dobrý pane Jelínku.
Kromě této lekce, všude doporučuje, aby se dodržovalo určité množství bílkovin. Ve hře ZOF jsou tyto hodnoty ještě kolikrát upřesňovány. Důležité je, aby nebylo bílkovin ve stravě málo, tedy pod 1,0g/kg a ne zase mnoho, tedy více jak 2g/kg - v závislosti na pohlaví, práci, sportovní činnosti atd. Toto chápu. V této souvislosti by mě zajímalo, jaké je, jestli tedy je stanoveno, maximální množství bílkovin na jednu porci (tedy snídani či oběd nebo večeři, svačinu), které je schopno naše tělo strávit a využít. Když vezmu 100kg muže, silového sportovce, který chce nabírat svalovou hmotu a bude mít stanoveno množství bílkovin 2g/kg, tak to bude 200g bílkovin za celý den. Kdybych to rozdělil přiměřeně do 5 jídel za den, je to cca 40g bílkovin na porci. Pokud by jedl jenom 3x denně už je to skoro 67g bílkovin na porci, což mi připadá velmi hodně.
Děkuji za odpověď.

Tady neexistuje jednoznačná odpověď ve smyslu pevně definované hranice příjmu. Obecně platí, že s rostoucí pohybovou aktivitou se zrychluje i metabolismus, s tím souvisí i zvyšování aktivity trávicího traktu. Sportovec tak bude schopen zpracovat větší nárazově přijatou dávku bílkovin, než fyzicky neaktivní. I tady ale existují rozdíly, a to mezi vytrvalostními a silovými sportovci, navíc je třeba rozlišovat mezi ženy a muži, důležitou roli hraje i tělesná hmotnost (podíl svalové hmoty). Anaerobně sportující muž si tak může dovolit do jedné porce dát 50-60 g bílkovin, aniž by toto způsobilo větší potíže, pro nesportující ženy se např. uvádí rozmezí 20-30 g. Všechna tato čísla ale vnímejte s určitou rezervou, každá individualita reaguje po svém (mj. se zpracování bílkovin odvíjí i od diverzity střevní mikrobioty).

Dobrý den,
proč není vhodné jíst vnitřnosti, konkrétně játra, když obsahují řadu vitaminů, mineralů, bílkovin?
Děkuji.

Ne že by tato skupina potravin nebyla vůbec vhodná k jídlu, ve skutečnosti je bohatým zdrojem celé řady látek. Je ale potřeba počítat s tím, že organismus má tendenci do těchto orgánů ukládat i toxiny, je proto rozumné uvažovat, jak velký přínos ve výsledku jejich konzumace má.

Dobrý den,
mám dotaz na počet porcí, vztahující se k metabolickému typu. Mělo by to být tak, že jedinec, který má pomalejší metabolismus, déle tráví se vystačí např. se třemi porcemi a člověk, kterému metabolismus pracuje rychleji bude mít porcí 5? Nebo naopak se budeme snažit člověku s pomalým metabolismem zařadit více menších porcí, aby se metabolismus tzv. "nastartoval"?
Ještě naváži na můj předchozí dotaz v poradně - týká se bílkovin a týdenního stravovacího režimu. Pokud zařadím např. 2x týdně rybu, 1-2x týdně jiný druh masa, v ostatní dny, kdy maso v jídelníčku nebude (mluvím zde o všežravcích, protože vím, že to je otázka, která je pro ně často velmi důležitá -jak doplní bílkoviny bez masa?) je vždy nutné mít během dne nějaké luštěniny nebo např quinou? Nebo můžeme volit dny bez luštěnin i masa, pokud zde máme např. vejce nebo ořechy a semena nebo sýry...jde mi hlavně o komplexnost bílkovin.
Moc děkuji za všechny vaše odpovědi.

Úpravami stravování máme možnost manipulovat s chováním metabolismu, platí to i pro počty porcí v průběhu dne. Pokud je např. metabolismus jedince příliš pomalý, vyplatí se jej podpořit zařazením většího počtu porcí za den včetně snížení podílu tuků a úpravou poměru Ca:Mg a Ca:P, tyto možnosti prostě máme a je jen na nás, zda je využijeme.
Komplexnost bílkovin řešte primárně u specifických situací, které to vyžadují. Typickými příklady jsou veganské stravování případně vrcholoví sportovci, kde nároky na množství i kvalitu bílkovin ve srovnání s průměrnou populací výrazně rostou. Neznamená to, že za každou cenu musí každá porce s obsahem bílkovin vykazovat aminokyselinovou plnohodnotnost, cílem je pouze zvýšená pozornost a snaha upřená tímto směrem. Každý jídelníček by měl být především prakticky realizovatený, od toho vždy odvíjejte svoje úvahy při převádění teorie do praxe.

Dobrý den,
mám dotaz ohledně bílkovin v zelených potravinách. Nikdy jsem neslyšel, že by zelené rostliny měly plnohodnotné bílkoviny. Vždy jsem to četl pouze o sóje a v podstatě konopí. Opravdu mají plnohodnotné spektrum?
Díky

Aminokyselinová plnohodnotnost bílkovin u rostlinných zdrojů je citována u sóji, quinoi, konopných semen, chlorelly a spiruliny. Pomineme-li řasy, které tvoří nemalou součást kategorie zelených potravin, blíží se AMK spektrum u produktů z výhonků teoreticky prezentované plnohodnotnosti. Tady je ale třeba rozlišovat, v jaké fázi růstu rostlinu její výrobce zpracovává - od počátku procesu klíčení skrze jednotlivé vývojové fáze rostliny se poměrně dynamicky mění nejen podíl makrosložek (tedy i procentuální zastoupení bílkovin), ale i množství jednotlivých aminokyselin. Na rozdíl od řas, kde jsou zastoupení a struktura makrosložek poměrně konstantní, je proteinový profil ostatních zelených potravin proměnlivý - obecně ale můžeme tvrdit, že kategorie zelených potravin poskytuje plnohodnotné bílkoviny.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi