Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Tento vztah není jasně prokázán, debatuje se o něm v kontextu nejen s dalšími nutričními vlivy (redukční diety, výkyvy příjmu jódu apod.), ale i zvýšenou radiací v životním prostředí, stresem, nedostatkem pohybu... V případě samostatného faktoru v podobě dlouhodobě zvýšené konzumace vajec/vaječných bílkovin se poukazuje především na xenobiotika, která se v posledních dekádách objevují ve vejcích z faremních velkochovů.
Tady neexistuje shoda, která by se mohla opřít o vědecké důkazy. Ukazuje se ale , že konzumace až 3 celých vajec denně je pro zdravé lidi naprosto bezpečná a nemá žádný negativní vliv na jejich zdraví. Většinou se v literatuře setkáte s doporučením 6 vajec týdně pro ženy a 9 vajec týdně pro muže.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.