Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Vaječné bílkoviny

Vaječné bílkoviny jsou jedním z nejčistších a nejúčinnějších zdrojů bílkovin, které můžete do své stravy zařadit. Jsou bohaté na esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje pro různé funkce, včetně růstu a opravy tkání. Vaječné bílkoviny jsou také vynikajícím zdrojem vitamínu B2 (riboflavinu), který pomáhá tělu rozkládat potravu na energii.

Z hlediska výživy jsou vaječné bílkoviny velmi výhodné. Mají vysokou biologickou hodnotu, což znamená, že tělo je může snadno využít pro výstavbu a opravu svalů. To je důvod, proč jsou vaječné bílkoviny tak oblíbené mezi sportovci a lidmi, kteří se snaží zvýšit svou svalovou hmotu. Navíc, vaječné bílkoviny jsou nízkokalorické a nízkotučné, což je činí ideální volbou pro ty, kteří se snaží zhubnout nebo udržet zdravou tělesnou hmotnost.

Dobrý večer,
ráda bych se zeptala, jakým mechanismem mohou vaječné bílkoviny podporovat dysfunkci štítné žlázy.
Moc děkuji za odpověď.

Tento vztah není jasně prokázán, debatuje se o něm v kontextu nejen s dalšími nutričními vlivy (redukční diety, výkyvy příjmu jódu apod.), ale i zvýšenou radiací v životním prostředí, stresem, nedostatkem pohybu... V případě samostatného faktoru v podobě dlouhodobě zvýšené konzumace vajec/vaječných bílkovin se poukazuje především na xenobiotika, která se v posledních dekádách objevují ve vejcích z faremních velkochovů.

Dobrý den, pane Jelínku,
zajímalo by mě, jaká konzumace vajec už je považována za nadměrnou? Je nějaké obecné doporučení, kolik vajec týdně je ještě v normě?
Předem děkuji za odpověď

Tady neexistuje shoda, která by se mohla opřít o vědecké důkazy. Ukazuje se ale , že konzumace až 3 celých vajec denně je pro zdravé lidi naprosto bezpečná a nemá žádný negativní vliv na jejich zdraví. Většinou se v literatuře setkáte s doporučením 6 vajec týdně pro ženy a 9 vajec týdně pro muže.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi