Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Koncepce předzátěžového jídla by vždy měla být v souladu s dlouhodobým nutričním plánem. Nejprve tedy řešte poměry makroživin (vysokosacharidový vs. low carb jídelníček), u předzátěžového jídla i volbu sladkého vs. slaného chodu (s ohledem na příjem sodíku). Na základě tohoto postupu se vyprofilují i vhodné recepty.
Pokud je strategie stravování u silniční cyklistiky postavena na vyšším podílu tuků, mělo by tomu odpovídat i složení posledního jídla před zátěží. Kaše s ovocem je typicky vysokosacharidové jídlo, faktem ale je, že snížením množství samotné kaše a zařazení vhodného zdroje tuku (ořechy a semena, případně volné formy tuků) posune tento recept směrem k low carb. Otázkou jen zůstane sladký charakter jídla, tedy (relativní) nedostatek sodíku.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.