Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Čokoláda

Čokoláda je oblíbený potravinový produkt vyráběný z kakaových bobů, což jsou plody kakaovníku. Kakaové boby se sklízejí, fermentují, suší, praží a poté se z nich vytlačuje kakaové máslo a kakaový prášek. Tyto dvě složky se pak mísí s dalšími ingrediencemi, jako je cukr, mléko a vanilka, aby se vytvořila čokoláda. Existují různé druhy čokolády, nejčastěji rozlišujeme hořkou, mléčnou a bílou, které se liší podle obsahu kakaového prášku a kakaového másla.
Obsahuje antioxidanty, které mohou pomoci chránit tělo před poškozením buněk. Díky obsahu fenylethylaminu může pomoci zlepšit náladu. Čokoláda často obsahuje vyšší obsah cukru, měla by proto být konzumována v přiměřeném množství jako součást vyvážené stravy.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na volbu jídla před závodem (silniční cyklistika ). Jsou vhodnou variantou kaše se sušeným ovocem, případně hořkou čokoládou? Nebo vybrat něco jiného? A je v tomto případě na místě, vzhledem k náročnosti, použit i doplňky stravy?
Děkuji

Koncepce předzátěžového jídla by vždy měla být v souladu s dlouhodobým nutričním plánem. Nejprve tedy řešte poměry makroživin (vysokosacharidový vs. low carb jídelníček), u předzátěžového jídla i volbu sladkého vs. slaného chodu (s ohledem na příjem sodíku). Na základě tohoto postupu se vyprofilují i vhodné recepty.
Pokud je strategie stravování u silniční cyklistiky postavena na vyšším podílu tuků, mělo by tomu odpovídat i složení posledního jídla před zátěží. Kaše s ovocem je typicky vysokosacharidové jídlo, faktem ale je, že snížením množství samotné kaše a zařazení vhodného zdroje tuku (ořechy a semena, případně volné formy tuků) posune tento recept směrem k low carb. Otázkou jen zůstane sladký charakter jídla, tedy (relativní) nedostatek sodíku.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi